Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios este o infecție virală care afectează în principal copiii. În ultima perioadă, cazurile s-au înmulțit. Mulți copii iau această boală de la creșă sau din grădiniță.
Sindromul obrazului plesnit, cunoscut și sub numele de a cincea boală a copilăriei sau eritem infecțios, este o infecție virală cauzată de parvovirusul B19. Virusul interferează cu dezvoltarea celulelor roșii din sânge în măduva osoasă, vizând celulele progenitoare eritroide situate acolo. Răspunsul imunitar al organismului la virus și nu virusul în sine provoacă erupția roșie caracteristică observată pe obrajii persoanelor infectate.
A cincea boala a copilariei sau boala obrajilor palmuiti se poate transmite pe cale aerogena (prin tuse si stranut), prin contactul direct cu orice obiect contaminat cu aceste secretii, prin intermediul sangelui si al produselor de sange, de la mama la fat.
A cincea boala a copilariei, contractata in timpul sarcinii, poate avea urmari grave asupra sanatatii copilului nenascut, cauzand anemie, afectiune ce-i poate pune viata in pericol.
De cele mai multe ori, copiii cu boala obrajilor palmuiti nu se simt foarte rau. Insa, boala obrajilor palmuiti sau eritemul infectios poate provoca anumite complicatii la un copil anemic sau al carui sistem imunitar este slabit de o anumita boala si/sau de un anumit medicament. La persoanele in varsta, infectia cu parvovirusul uman B19 poate provoca dureri articulare.
Citește și: 10 medicamente care produc arsuri la stomac. Românii le iau ca pe bomboane!
Parvovirusul B19 este un virus transmis prin aer care se răspândește în același mod ca și virusul răcelii comune sau al gripei. Atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, virusul este expulzat în aer, suspendat în mici picături de salivă. Aceste picături pot fi apoi inhalate de o persoană sănătoasă și o pot infecta.
Boala obrajilor palmuiti este cel mai frecvent intalnita la copiii care intră în colectiv, la creșă, grădiniță sau școlaă. Boala ste contagioasa si se raspandeste usor de la o persoana la alta. Cu toate acestea, odata ce sunteti expusi la virus, este putin probabil sa il contractati din nou mai tarziu in viata.
Cum se tratează boala obrajilor pălmuiți
Simptomele bolii a cincea dispar, de obicei, in cateva saptamani, cu tratament minim. Pot fi recomandate analgezice fara prescriptie medicala (OTC) pentru tratarea febrei, durerilor de cap si durerilor articulare.
In acelasi timp, se recomanda odihna suplimentara si o buna hidratare.