Sofia Vicoveanca, amintiri dintr-o copilărie marcată de lipsuri majore. Absența tatălui și-a pus puternic amprenta asupra artistei: „Tata era în lagăr la ruși. Nu știam dacă mai trăiește. Am venit de la școală și am găsit un militar în casă”

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tatăl Sofiei Vicoveanca a fost luat prizonier de ruși. Sofia, care se născuse în localitatea ucraineană Tooporăuți, avea doar câțiva anișori când părintele ei a ajuns în lagăr. Atunci, împreună cu mama ei s-au refugiat în România și s-au stabilit la Vicov.
Irina Dumitrescu
24 apr. 2024, 11:06
Sofia Vicoveanca, amintiri dintr-o copilărie marcată de lipsuri majore. Absența tatălui și-a pus puternic amprenta asupra artistei:

Sofia Vicoveanca își amintește exact momentul revederii cu tatăl său, eliberat din lagăr. Avea doar 9 anișori și se întorsese de la școală. Nici măcar nu mai pștia dacă părintele ei mai trăiește. Nu mai avusese nicio infomație de la el de când fusese luat de ruși.

Sofia Vicoveanca, copilărie marcată de lipsa tatălui: „Tata era în lagăr la ruși. Nu știam dacă mai trăiește”

Când s-a întors de la școală, a găsit în casă un militar. Nu s-a gândit nicio clipă că bărbatul în uniformă ea chiar tatăl ei.

Tatăl meu a fost dus în lagăr. A fost dus să muncească într-o mină de cărbune, la Baku. Nici nu mai știam dacă mai trăiește, eram o copilă pe atunci. După o zi de muncă, stăteam pe prispă și ascultam cum se puneau la povești mama și celelalte femei, dar eu mă prefăceam că dorm, în brațele mamei. Și așa am auzit de toate. Aveam pământ și animale, am trăit ca lumea acolo. Noi am rămas fără nimic, tata a plecat, mama și noi ne-am refugiat la Vicovul de Sus.

Citeste si Sofia Vicoveanca a încercat să înfieze o fetiţă în perioada comunismului. Cum a fost refuzată de Nicolae Ceauşescu

Acolo am ajuns la o mătușă doar cu ce a putut să își pună mama în traistă – câteva schimburi pentru mine și ceva de-ale gurii […] Eram școlăriță când a venit tatăl meu. Nu neapărat că nu l-am recunoscut, dar nu mai știam dacă mai trăiește. Am venit de la școală și am găsit un militar în casă, iar când am intrat, el a zis: „Hai la tata!. În acel moment, eu m-am uitat la mama, am căutat ochii mamei. Și mama a spus: „Da. E tata. Du-te că e tata! A venit tata! Așa a fost întâlnirea cu tatăl meu când a venit din prizonierat. Deci, el m-a găsit școlăriță. Nu știu, dar cred că aveam vreo doi ani și jumătate, nu-mi amintesc exact când ne-am refugiat. Nu știu când a plecat tata, nu am amintiri din perioada în care ne-am refugiat„, a povestit Sofia Vicoveanca într-un interviu pentru revista Viva.

În copilărie, Sofia Vicoveanca abia avea după ce bea apă: „Nu mai mâncasem carne de nici nu mai țineam minte”

În copilărie, Sofia Vicoveanca a cunoscut lipsurile majore. Făcea parte dintr-o familie înstărită și nu i-a lipsit nimic cât a stat în Ucraina, dar situația s-a schimbat rdical când s-au refugiat în România.

Nu mâncasem carne de nu mai știam când, parcă de niciodată. Așa aveam sentimentul. Aveam găini, aveam ouă… Pâine nu aveam, dar aveam mămăligă. Și ciorbe cu fel de fel de legume, găsite prin lume. Cineva mi-a dăruit o găinuță neagră, cu picioarele scurte ca de rățușcă. Îi spuneam Negruța. Mama îmi dădea mâncare într-un castron, într-un blid așa. Pe o parte mâncam eu, pe cealaltă parte mânca Negruța. Când strigam Negruța, ea venea „lipa-lipa. Vara, când era căldură mare, o înfășam și îi lăsam doar ochișorii pe afară. O înveleam și o legănam. Îmi făcuse un vecin un legănuț și râdeau mătușile de mine că, în căldura aceea, Negruța nu se mișca. Ne aveam una pe alta. Când o strigam, ea apărea imediat. E ceva ce nu se poate povesti.

Citeste si Sofia Vicoveanca locuieşte într-un bloc cu bulină roşie care poate cădea la primul cutremur: „Păi, dacă e să mor de cutremur, uite treci pe stradă și îți ‘chică’ o cărămidă de nu știu unde în cap”

Și vine mama într-o zi și spune: „Hai, că am făcut mâncare bună, ceva bun!. Repet, nu mai mâncasem carne de nici nu mai țineam minte. Și-mi spune: „Avem cărniță. Eu, în momentul acela, ies afară și văd penele Negruței pe gunoi. Eu nu am luat o lingură de ciorbă. Am plâns-o, am bocit-o pe Negruța. Nu am să uit cât oi trăi! Iar mama mi-a spus: „Dacă știam că așa îți e de dragă Negruța, nu o tăiam! Dar era bătrână, trebuia să o tai. Nu m-a convins. Nu am mâncat o gură din mâncarea făcută de mama. A fost cumplit. Cam așa sunt amintirile mele.

Tata era în lagăr la ruși. Primeam ajutoare din America, niște pachete în care erau conserve, ulei și ciocolată. Pe zi, mama îmi dădea ciocolată, o bucățică așa cam cât o unghie. Și plimbam ore în șir limba pe bucățica aia de ciocolată„, a mai povestit îndrăgita artistă bucovineancă.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Armata israeliană confirmă moartea a doi ostatici deținuți de Hamas
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!