Realitatea din București: O zi cu apă caldă, două nu. Firea: „Am lăsat proiecte de sute de milioane de euro”

În ciuda progreselor tehnologice și a modernizării infrastructurii, lipsa apei calde în București rămâne o problemă stringentă care afectează bucureștenii. Constant zeci, sute sau mii de blocuri nu au apă caldă.
Alina Costache
24 apr. 2024, 16:31
Realitatea din București: O zi cu apă caldă, două nu. Firea:

Două centrale electrice de termoficare (CET) din patru câte sunt în București au fost oprite marți seară, iar aproape jumătate dintre bucureșteni au rămas fără apă caldă. Este una din cele mai mari avarii la sistemul de termoficare din ultimii ani, în condițiile în care primarul general, Nicușor Dan a promis încă din campania electorală din 2020 că rezolva această problemă.

”Jumătate dintre locuitorii Capitalei au motive să-i spună “Mulțumesc” actualului primar general! Se spală cu apă încălzită la ibric! 3.700 de blocuri, cele mai multe în sectorul 6, nu au apă caldă! Mai e şi frig afară! Este una dintre cele mai mari avarii din ultimii ani, iar două dintre cele patru CET-uri s-au oprit. Ce face primarul general în acest timp? Ce știe cel mai bine când apare o criză : nimic! E bine, totuși, că se laudă cu kilometri peste kilometri de țevi vechi înlocuite, cu șantiere deschise din banii europeni munciți de noi”, a transmis fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea.

Un factor important care afectează distribuirea apei calde în București este ritmul încetinit de implementare al investițiilor în modernizarea infrastructurii. Chiar dacă au fost lansate încă de pe vremea Gabrielei Firea, proiectele pentru îmbunătățirea rețelelor de apă nu au fost implementate la timp sau în mod eficient de actualul edil al Bucureștiului.

”Ca să nu mai mintă peste tot că nu am făcut nimic, las aici cifrele reale, verificabile de oricine interesat: Din 2016 până în 2020 s-au modernizat cu bani de la bugetul local 304 km de rețea, dintre care 67 km din rețeaua primară, 237 km din rețeaua secundară. Cu doi ani compania în insolvență și alți doi ani cu bugetul primăriei tăiat la jumătate!”, a mai spus Gabriela Firea.

La finalul mandatului, în 2020, Gabriela Firea a lăsat la Primăria Generală a Capitalei a lăsat proiecte cu finanțare europeană de 280 de milioane de euro pentru reabilitarea a 200 km de conducte.

Eterna problemă a termoficării

Primar general, Nicușor Dan, nu are niciun proiect major pe fonduri europene, fie că vorbim de termoficare, transporturi sau proiecte de mediu.

Actualul edil nu a implementat în ultimii 4 ani nicio soluție durabilă pentru a asigura furnizarea adecvată a apei calde către toți bucureștenii. Rețeaua de țevi a sistemului centralizat de termoficare din București este alcătuită de aproape 1.000 km de conductă magistrală și aproape 3.000 km de conductă secundară.

În perioada 2016-2020, adică în mandatul Gabrielei Firea au fost modernizați peste 300 de km de țevi, dar în același timp s-a lucrat la proiecte pe fonduri europene pentru a moderniza alți aproape 300 km, absolut necesari pentru a rezolva problema apei calde și a căldurii din București. În schimb, în mandaul lui Nicușor Dan s-au modernizat doar 110 km de țeavă.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai