Sângerările uterine asociate cu cicluri menstruale anormale pot fi probleme ginecologice importante, de aceea este nevoie de consult de specialitate. Conform unei clasificări complexe făcute de experți, în acest studiu cauzele structurale ale sângerărilor uterine anormale pot fi: polipii, adenomioza uterină, leiomiomul uterin (miom submucos sau alt miom), hiperplazia și malignitatea. Există 5 categorii fără legătură cu anomaliile structurale ce produc sângerări uterine anormale și anume: coagulopatii, probleme endometriale, disfuncții ovulatorii, patologii iatrogene și alte patologii.
Alte cauze sunt: patologii ale sistemului endocrin, sistemului hepatic și renal, boli infecțioase, probleme de coagulare a sângelui, patologii ale tractului urinar, anovulația.
În perioada adolescenței, unele fete au sângerari neregulate în primele luni după primul ciclu menstrual (menarhă). Medicii spun că problema se rezolvă fără tratament în majoritatea cazurilor, pentru că organismul normalizează singur ciclul hormonal și ovulația. Dacă sângerarea persistă și este neregulată, abundentă atunci trebuie efectuat un control medical pentru a vedea dacă există probleme de sănătate.
Sângerările uterine anormale pot fi produse și de polipii uterini. Aceștia sunt creșteri anomale de țesut în cavitatea uterină și pot da sângerări neașteptate și intermenstruale. Polipii endometriali reprezintă una dintre cele mai frecvente patologii la femei care produc astfel de simptome înainte de menopauză, sau în timpul perioadei de menopauză. Riscul de a dezvolta polipi este mai mare la femeile cu obezitate, cu sindrom Lynch, care urmează anumite tratamente cum sunt femeile care urmează tratament cu tamoxifen.
Conform unui studiu de pe NCBI, sângerările uterine anormale coexistă frecvent cu fibroamele uterine. Pentru punerea unui diagnostic precis se efectuează histeroscopia, în clinici specializate.
Sângerările uterine anormale (metroragiile) apar frecvent la femei; ele sunt uneori un motiv pentru care se ajunge chiar și la spitalizare de urgență. Datele statistice arată că până la 65% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă merg la medic când au o sângerare menstruală anomală sau excesivă.
Sângerările uterine anormale pot fi cauzate de patologia uterină, cum ar fi:
Alte cauze ale sângerărilor uterine anormale sunt:
Pot fi și cauze indirecte ale sângerării uterine anormale, precum stresul persistent, surmenajul, dietele stricte, oboseala fizică și psihică, efectele secundare ale unor medicamente.