Persoanele cu handicap se confruntă zilnic cu situații dificile pe străzile din țara noastră, fiind nevoite să apeleze adesea la ajutorul polițiștilor locali. La fel s-a întâmplat și în Iași, recent, când o femeie posesoare de BMW și-a lăsat mașina pe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități.
Situația a fost semnalată, în urmă cu câteva săptămâni, către Poliția Locală. Cazul l-a șocat până și pe președintele Asociației Persoanelor cu Handicap (APH) din Iași. Femeia care ocupase ilegal un loc de parcare destinat persoanelor cu handicap a fost foarte nemulțumită de faptul că este amendată. Aceasta le-a transmis polițiștilor că „handicapații nu au ce căuta în oraș”. Amenzile pentru parcare pe locurile destinate persoanelor cu handicap sunt între 2.000 și 10.000 de lei.
„Noi desfășurăm tot felul de campanii împreună cu cei de la Poliția Locală, pentru a atrage atenția și celorlalți oameni că și noi conviețuim în același oraș cu ei și avem drepturi. Acum două săptămâni, am mers cu polițiștii locali la parcarea magazinului Dedeman, unde locurile de parcare pentru persoanele cu handicap erau ocupate ilegal.
Pe unul dintre ele era un BMW foarte scump, iar după câteva minute a venit o doamnă care era proprietara mașinii. Polițiștii au legitimat-o pe femeie și i-au aplicat o amendă, iar la sfârșit au întrebat-o dacă are ceva de adăugat la procesul-verbal, iar ea a zis că da. Atunci a spus: «Handicapații nu au ce căuta în oraș, să stea acasă».
Efectiv, nu-mi venea să cred ce am auzit. Domnii polițiști au vrut atunci să îi aplice amenda maximă, însă le-am spus că nu e nevoie, deoarece cu siguranță o vor mai prinde cu aceeași faptă prin oraș. Deci pe lângă toate lucrurile cu care ne confruntăm, mai suntem și batjocoriți de unii oameni”, a transmis Bogdan Pitaru, președintele APHR Iași, potrivit bzi.ro.
Citește și: Turist italian, șocat de ce a văzut în România: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania”
Ciprian Vizitiu, un bărbat în vârstă de 39 de ani, este imobilizat în scunul cu rotile, dar acest lucru nu îl împiedică să iasă afară, pe străzi. Singura problemă este că, din cauza unor cetățeni, căile de acces rămân blocate de mașinile parcate ilegal.
„Sunt probleme cu care ne confruntăm zi de zi, însă majoritatea țin de educația oamenilor. Pentru un om care se deplasează într-un moped electric sau într-un scaun cu rotile este mult mai dificil să găsească soluții pe stradă. În primul rând, șoferii blochează căile de acces și, efectiv, nu poți să urci pe trotuare.
Tu, în situația respectivă, ești pus în fața faptului să mergi pe carosabil. Eu poate mă descurc, sunt mai activ prin oraș și am putere, însă o persoană mai în vârstă ce face? Au fost cazuri în care a trebuit să ocolesc sute de metri ca să pot ajunge unde am nevoie.
De asemenea, unele alveole sunt prea ridicate și nu ai cum să treci. De exemplu, eu ca să trec spre Piața Unirii apelez la un echipaj de la Poliția Locală, ca prin pasaj e imposibil să trec, cobor cu liftul, însă rampele electrice nu funcționează. Mai avem de lucrat mult la infrastructura din oraș și la mentalitatea oamenilor”, povestește Ciprian Vizitiu.