Vinerea trecută, Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Turda a semnalat faptul că apa râului Arieş avea o culoare alburie şi se observau peşti ameţiţi, informează Agerpres.
Pentru stabilirea cauzelor care au produs evenimentul, personalul de specialitate de la Sistemul Hidrotehnic Arieş s-a deplasat în teren pentru verificări, recoltări de probe şi monitorizarea fenomenului, pe traseul Turda până la confluenţa emisarilor care colectează apele de la minele şi iazurile de decantare din zonă (Făgetul Ierii, Sartăş, Valea Şesei, Ştefanca, Muscanilor), inclusiv pe raza judeţului Alba. Totodată, s-au verificat şi alţi afluenţi de pe traseu.
De asemenea, s-a verificat, mai în detaliu, Iazul de decantare Valea Şesei, atât la baraj, cât şi la sistemele de evacuare a apelor. În iaz nu se efectua depunerea sterilului, acesta fiind transportat hidraulic la Iazul Ştefanca 2, iaz de rezervă, întrucât la Valea Şesei se efectuează lucrări de supraînălţare a barajului de anrocamente şi reabilitarea racordului la sistemul de evacuare ape limpezite, se menţionează în comunicatul dat, marţi, publicităţii de către A.B.A. Mureş.
Au fost recoltate probe de apă din mai multe secţiuni caracteristice, care au fost analizate de laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba. Totodată, au fost recoltaţi şi puieţi de peşte mort din zona municipiului Turda şi amonte, până la pragul de fund Moldoveneşti. Cantitatea de peşte mort descoperită la deplasarea în teren a fost redusă, iar în amonte de pragul de fund nu s-au mai descoperit peşti morţi. Pe corpul şi branhiile peştilor recoltaţi erau depuse particule fine de nămol, cauza posibilă a mortalităţii piscicole fiind asfixierea mecanică.
Conform rezultatelor analizelor şi investigării fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi căderea unor precipitaţii abundente, cu antrenarea de substanţe aluvionare fine de pe versanţi şi din depunerile de pe albie.
Reprezentanţii A.B.A. Mureş menţionează că nu a fost afectată alimentarea cu apă brută de suprafaţă şi nici un consumator sau utilizator al apei brute.