Studiul este primul care evidenţiază efectul androstadienonului asupra comportamentului bărbaţilor şi confirmă că organismul uman este sensibil şi reacţionează la semnalele chimice, scrie descopera.ro.
Specialistul în biologie evolutivă Markus Rantala a organizat un experiment în care 40 de bărbaţi cu vârsta între 20 şi 30 de ani au jucat un joc pe computer, în care grupuri de câte doi jucători trebuiau să decidă cum să împartă 10 euro. Unul dintre jucători propunea un mod de a distribui suma, iar celălalt avea posibilitatea să accepte sau să respingă propunerea. Fiecare dintre jucători avea, pe rând, rolul celui care propune şi al celui care decide.
Apoi, fiecare a mirosit fie o mostră de drojdie pură (grupul de control), fie una de androstadienon, o substanţă prezentă în sudoarea bărbaţilor şi despre care cercetătorii bănuiau că ar fi un feromon, cu rol în comunicarea chimică. Substanţa a fost amestecată cu drojdie pentru a masca un eventual miros specific.
Apoi, participanţii au jucat din nou jocul.
S-a constatat că cei 20 de bărbaţi care au mirosit feromonul au oferit, în medie, cu o jumătate de euro mai mult decât grupul de control (în jur de 5 euro) şi au acceptat oferte cu circa 0,5 euro mai mici (în jur de 3 euro).