De ce nu este recomandat să pupi icoanele. Părintele Calistrat: „Nu e un gest de credinţă superautentică”. Ce boli poţi lua

Pupatul icoanelor este o practică obişnuită a credincioşilor atunci când intră într-o biserică. Acest gest este precedat de închinat. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni nu recomandă, însă, pupatul icoanei, iar motivul nu este, aşa cum s-ar putea crede, vreo boală ce ar putea fi contractată de pe sticla sau de pe lemnul obiectului de cult.
Irina Dumitrescu
28 apr. 2024, 08:42
De ce nu este recomandat să pupi icoanele. Părintele Calistrat:

Părintele Calistrat atrage atenţia asupra faptului că pupatul icoanei vine aproape întotdeauna la pachet cu urme de salivă lasate pe sticla sau pe lemnul icoanei. Deşi mulţi specialişti în sănătate susţin că acest gest este sursa mai multor boli, duhovnicul nu vorbeşte despre pericolul asupra sănătăţii, ci despre pericolul asupra integrităţii icoanelor.

Părintele Calistrat, despre pupatul icoanelor: „Saliva descompune compoziţia chimică a culorii”

Mai exact, dacă icoana este din lemn, substanţele chimice conţinute de salivă pot, în timp, să afecteze compoziţia chimică a culorilor de pe obiectele de cult.

La Sf Cuvioasă Parascheva mi s-a întâmplat o dată o chestiune inexplicabilă. Nu-s nici înaintevăzător, nici nu mut munţii cu rugăciunea, dar punând mâna pe Sfânta, mai mult din curiozitate, cum stau mâinile una peste cealaltă, eu am pus mâna şi am simţit fierbinte cum ai pune ca pe un reşou.

@orthodoxy_church #credintaindumnezeu #credinta #biserica #icoane #calistrat #rugaciune ♬ suono originale – crestin_ortodox_

Am tras mâna, persoana de lângă mine a văzut, nu şi-a dat seama, eu mi-am făcut cruce, m-am făcut că n-am observat, am atins cu fruntea racla de argint şi mi s-a părut tot caldă şi de atunci niciodată când mă închin la Sfânta nu pun mâna sau nu ating. Iau fesul din cap, ating de raclă şi de mâna Sfintei şi-l pun în cap şi e ca şi cum m-am atins de Sfintele moaşte.

Citeste si Părintele Calistrat aruncă bomba despre scopul nașterii de copii: ”Dacă ar fi să ne înmulțim zootehnic, nu am făcut nimic în plus”

Acelaşi lucru îl fac şi cu icoanele. Ating fruntea uşor. Mi se pare un act de prea multă pietate să stai tu să-ţi laşi rujul pe sticla de la icoană sau să descompui cu saliva ta compoziţia chimică a culorii din care este făcută. Nu este niciun gest de credinţă superautentică sau un gest de credinţă mai sfântă decât al altuia sau mai neonişnuit dacă ai atins cu mâna marginea icoanei şi ai dus la gură, e ca şi cum ai sărutat icoana. Noi căutăm scandal din nimic, ne place să ne isterizăm”, este de părere părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

Ce boli poţi lua dacă pupi icoanele

Un medic de familie spune că pupatul icoanei nu este atât de periculos dacă laşi să treacă puţin timp de la momentul în care persoana din faţa ta a pupat respectivul obiect de cult. Timpul ideal ar fi de câteva minute.

Condiția esențială este cât de rapid este contactul cu icoană după o altă persoană. Lucrurile nu mai sunt așa periculoase dacă trec câteva minute. Depinde de cantitatea de salivă lăsată acolo”, a declarat Daniela Veliscu, medic de familie, potrivit opiniatimisoarei.ro

Specialistul enumeră şi bolile care pot fi luate prin sărutatul icoanei. Este important ca acestea să fie depistate şi tratate în faze incipiente pentru a nu se agrava.

Candidoză, streptococ, stafilococ. Pot fi îngrijorătoare dacă nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuie tratate în momentul în care apar. Pentru cei care merg la biserică, să se protejeze de așa ceva, să evite totuși contactul direct cu icoană, cu sticlă”, mai spune medicul.

Citeste si Părintele Calistrat îi învaţă pe credincioşi ce cuvinte trebuie să rostească atunci când au un necaz

Prof. dr. Emanoil Ceaușu, medic primar boli infecţioase, dă asigurări că nu este chiar atât de uşor să contractezi o boală sărutând o icoană, deoarece cantitatea de bacterii rămasă în saliva celor de dinainte este extrem de mică.

E greu de luat o boală, pentru că nu prea sunt microbi acolo, la nivelul buzelor. Nu imposibil, dar foarte greu pentru că trebuie o cantitate de germeni, ceea ce nu se realizează acolo. Trebuie un contact mai prelungit, nu așa un contact rapid.

O mare parte din bacterii se distrug în atmosfera, dar depinde de cantitatea de bacterii. De exemplu, pentru dizenterie este de 100 de bacterii. Dacă ai mâncat 5, 6 bacterii nu faci dizenterie, dacă ai mâncat 1.000 poți să faci, depinde de rezistența organismului. Deci trebuie să fie o concentrație mare de bacterii, ceea ce e greu de realizat acolo. Icoanele sunt pe sticlă, pe lemn, nu sunt medii care să dezvolte bacteriile”, a declarat medicul Emanoil Ceaușu.

Potrivit specialistului, cele mai frecvente boli care se pot lua la contactul cu sticla sau lemnul unei icoane sunt „cele digestive, cele produse de salmonela, doar bolile de contact cutanat, un herpes. Cele respiratorii în niciun caz”.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță horoscopul pentru 2025. Ce ne rezervă anul în funcție de cifra destinului
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Angela Merkel își exprimă temerile legate de colaborarea lui Elon Musk cu Donald Trump
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni