Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate – locale şi europarlamentare – din 9 iunie. ”După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga”, a susţinut Marcel Ciolacu.
”Haideţi să vedem după data de 9 iunie! Să vedem rezultatele. Eu de când sunt la PSD, cu toate că mi-a cântat prohodul toată lumea de la început, am câştigat alegerile locale, am câştigat şi alegerile parlamentare. În orice stat din lumea aceasta, câştigătorului preşedintele îi dă primul mandatul (pentru a forma guvernul – n.r.). Aţi văzut ce s-a întâmplat în Olanda, Spania, Polonia, Portugalia, peste tot, mai puţin în România. Am văzut şi nota de plată după acel guvern făcut pe picior după catastrofele lui Cîţu şi Orban. Părerea mea e că, după 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Eu îmi doresc un preşedinte care să ne ducă într-o adevărată normalitate, într-un echilibru, să aibă capacitatea de a se desprinde de jocul politic şi de a face din acea funcţie o reprezentare internaţională, cum ne-o dorim cu toţii”, a spus Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă Mircea Geoană ar putea fi preşedintele descris, Marcel Ciolacu a răspuns: ”E posibil. Să vedem cine candidează”. Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, l-a acuzat pe adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, de ipocrizie. ”După ce ai fost preşedintele unui partid, nu poţi să spui că eşti independent”, a spus Ciolacu. Premierul s-a arătat deranjat de afirmaţia lui Mircea Geoană, potrivit căreia a ajuns numărul doi în NATO ”pe persoană fizică”, fără susţinerea statului român. ”Cum adică? La acest nivel, credeţi că nu s-a vorbit cu preşedintele Iohannis? Credeţi că nu s-a vorbit cu toate serviciile din România şi cu tot statul român? Cum să ajungi într-o asemenea funcţie fără să fii susţinut? E ceva de noaptea minţii”, a spus Marcel Ciolacu.. De asemenea, Marcel Ciolacu l-a acuzat pe Mircea Geoană că nu a fost dispus să poarte un dialog pe subiectul războiului declanşat de Rusia, deşi România este ţara cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina.
Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă se aşteaptă ca Mircea Geoană să candideze la alegerile prezidenţiale.
”Sunt ferm convins că va candida. Nu suport ipocrizia. Nu suport jocul dublu de a vinde adevărul altfel decât e. După ce ai fost preşedintele unui partid, nu poţi să spui că eşti independent. De exemplu, domnul Ciucă nu mai este preşedintele PNL şi apoi să spună: ”Domnule, ştiţi, sunt candidat independent la preşedinţie”. Independent de cine? Ce nu mi-a plăcut deloc chiar a fost: ”Domnule, ştiţi eu sunt pe persoană fizică la NATO”. Cum adică? La acest nivel, dumneavoastră credeţi că nu s-a vorbit cu preşedintele Iohannis? Credeţi că nu s-a vorbit cu toate serviciile din România şi cu tot statul român? Cum să ajungi într-o asemenea funcţie fără să fii susţinut? E ceva de noaptea minţii, eu n-am auzit până acum o asemenea abordare”, a susţinut Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, despre şansele lui Iohannis la NATO: „Susţin orice român pentru orice funcţie internaţională”
Premierul Marcel Ciolacu susţine că nu a mai discutat cu Mircea Geoană în ultima vreme. Liderul PSD îi reproşează secretarului general adjunct al NATO că nu a iniţiat niciun dialog pe tema războiului, cu Guvernul, deşi România este ţara care are cea mai lungă graniţă cu Ucraina.
”Nu, n-am mai avut un dialog. Acum câţiva ani mai comunicam. România este ţara cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, statul atacat total incorect şi ilegal de Federaţia Rusă. 650 de km. Domnia sa – eu consider în continuare că nu e pe persoană fizică, este român şi reprezintă România în acea funcţie – n-am avut un dialog în ceea ce priveşte situaţia de pe frontul din Ucraina. Ministrul Apărării nu-mi aduc aminte să-mi fi spus că a avut un dialog cu domnul Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Cunosc de la domnul ministru ce se întâmplă în Ucraina, cum este şi normal, presupun că preşedintele ştie şi mai multe. Dar, domnule, ce-i asta? Putem să fim o dată normali? Presupunem noi că vom candida şi nu avem comunicare instituţională?”, s-a întrebat, retoric, Marcel Ciolacu.
La începutul lunii aprilie, Mircea Geoană susţinea că şi-a câştigat poziţia la NATO ”pe persoană fizică”.
”Eu am câştigat poziţia de la NATO pe nume propriu, pe persoană fizică pentru că sunt foarte bun la ceea ce fac şi pentru că lumea mă apreciează, că nu-ţi dă job-ul de pomană. Şi apropo, eu sunt primul din est care ocupa un job de conducere la vârful NATO”, spunea Mircea Geoană la Digi 24.
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte. Nu cred că e un moft
Premierul Marcel Ciolacu susţine că România trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte şi consideră că acest lucru nu este un moft. El a menţionat că această iniţiativă va fi discutată de următorul Guvern şi consideră că “vorbim de o normalitate şi o ieşire din ipocrizie”. Marcel Ciolacu a fost invitat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV. El a fost întrebat dacă nu îl deranjează luxul afişat de preşedintele Klaus Iohannis în deplasările externe.
“Mă cunoaşteţi foarte bine, că şi eu sunt în politică de mult timp şi dumneavoastră în meseria pe care o faceţi, sunt un om mai modest, aşa am fost eu crescut şi au fost valori. Este instituţie separată, instituţia prezidenţială. Toţi banii sunt în bugetul guvernului, dar e o instituţie separată şi e normal să fie aşa. Şi e peste tot în lume. Ce decide Instituţia Prezidenţială şi preşedintele este atributul dumniei sale şi răspunde în faţa electoratului, cum şi eu răspund pentru deciziile pe care le iau la guvern împreună cu colegii mei. Eu merg cu avioane de linie, ştiţi foarte bine. Acum când am fost în Emirate şi în Qatar, am fost cu aeronavă de la Tarom”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a afirmat că România trebuie să aibă o aeronavă. “Statul român trebuie să aibă o aeronavă. Asta nu înseamnă că e o aeronavă a primului ministru, e o aeronavă a preşedintelui. Este pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte, toate ţările din lume au acest lucru. Totuşi, suntem a cincea ţară europeană, nu cred că e un moft, dar repet, o aeronavă care e la dispoziţia României, se merge la Olimpiadă. Sportivii pot merge cu aeronava guvernului, ca să fie toată lumea. Sunt astfel de lucruri”, a precizat premierul.
Întrebat dacă lucrează la o procedură prin care să fie achiziţionată o aeronavă, Marcel Ciolacu a răspuns: “Nu, nu. Prespun că acest lucru se va discuta în următorul guvern. S-ar putea să fiu acuzat acum că ”Domnule, Ciolacu îşi doreşte aeronave”. Tot văd în ultimul timp, tot căutăm, din lucruri normale, căutăm ştiri extraordinare şi breaking news-uri. Aici vorbim despre o normalitate şi o ieşire din ipocrizie.
Aceste discuţii nu ar fi avut loc dacă exista o aeronavă a statului român, care normal că preşedintele… Dacă preşedintele ar fi spus, ”Domnule, mie nu-mi place aeronava, eu vreau o altă aeronavă”, e altă discuţie. Eu am plecat cu mai mulţi miniştri, cu presa şi ştiţi că ne-am întors şi cu nişte copii”.
El a mai fost întrebat dacă nu a încercat să discute cu Iohannis pe acest subiect. “Nu am discuţii aplicate despre aeronave cu domnul Iohannis. Îmi cer scuze”, a afirmat premierul Ciolacu.
Preşedintele Klaus Iohannis a replicat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, ”în interesul şi pentru România”. ”Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”, a adăugat preşedintele.
Iohannis a fost întrebat de ce, în condiţiile în care economia şchioapătă, a ales o nouă vizită cu un avion de lux, în timp ce membrii Executivului au venit cu un avion de linie.
”În primul rând, economia României nu şchioapătă, ci creşte în continuare şi nu cred că putem să facem,o legătură între acestea două. Da, am venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, în interesul şi pentru România”, a afirmat preşedintele.
Solicitat să precizeze de ce a ales un avion de lux, preşedintele a replicat: ”Nu ştiu cum definiţi un avion de lux. Eu am venit cu o aeronavă mică”.
În ceea ce priveşte existenţa unei solicitări privind achiziţia unei aeronave prezidenţiale, preşedintele a precizat că ”această solicitare există de multă vreme, însă niciun Guvern nu a considerat că este momentull potrivit pentru aşa ceva”.