Totuşi, foarte mulţi români asociază Sărbătorile Pascale cu varianta clasică a acestui desert aromat, aşa că nu renunţă prea uşor la sortimentul cu brânză.
Cunoscuta bucătăreasă Sanda Marin, autoarea mai multor cărţi de bucate, propune o reţetă de pască tradiţională, cu brânză, dar îmbunătăţită şi ca textură, şi ca gust. Este vorba despre pasca cu brânză zburată, care nu necesită mai mult efort la preparare decât varianta clasică şi nici mai multe ingrediente.
Pentru început, se pregăteşte umplutura: Se pune dinainte la prins într-o oală de lut 2 litri de lapte şi când e bine prins se toarnă cu smântână cu tot într-o oală cu 2 litri de lapte care clocoteşte. Laptele se brânzeşte. Se toarnă în strecurătoare şi se lasă o jumătate oră să se scurgă, apoi se pune o jumătate de oră la presă, sub un fund, cu o greutate deasupra.
Citeste si Rețeta de pască mănăstirească a maicii Ecaterina
Iese o brânză dulce, care se trece prin sită. La această brânză se adaugă 100 g unt proaspăt, frecat până se face o cremă, o lingură – două de smântână, zahăr vanilat, 2-3 linguri de făină şi 4 albuşuri spumă. Compoziţia trebuie să aibă consistenţa unei smântâni groase.
Se îmbracă forma de pască cu aluat de cozonac, se întinde umplutura într-un strat mai gros, de 2-3 degete. Deasupra se fac din aluat gratii subţiri, se unge cu albuş şi se umplu golurile dintre gratii cu migdale curăţate, şi tăiate în lung. Se coace o oră la cuptor, la foc potrivit.
Dacă îţi prepari singură cozonacii în loc să-i cumperi, poţi opri 400 g de aluat din aluatul cozonacului ca să faci şi pasca. Iată cum prepara Sanda Marin cozonacii:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se înmoaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreste şi nu mai creşte aluatul) si o bucăţică de zahăr. Se opăresc într-o oală mică 3-4 linguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecând bine să nu se facă cocoloaşe. Când s-a răcorit atât cât să nu frigă la deget, se amestecă cu drojdia si apoi se bate bine până se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un servet si se pune la un loc cald să crească.
În acest timp, se freacă gălbenuşurile, întâi cu sare, ca să se-închidă la culoare, apoi cu zahărul tos. Se freacă bine până ce se fac ca o cremă spumoasă.
Citeste si Pască fără aluat. Rețeta de Paște a Iulianei Tudor
Când plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută într-un vas larg si ţinut la cald, se amestecă adăugând gălbenuşurile, puţin lapte călduţ si albusurile bătute spumă. Se frământă cel puţin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin câte puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. La frământat se adăugă şi stafidele, după ce au fost alese, spălate şi şterse întrun şervet.
Când a crescut destul, se unge mâna cu unt, se iau bucăţi din el, se împletesc pe masa de aluat presărată cu făină si se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară deasupra zahăr tos şi nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră.