UPDATE: Biroul Electoral al Municipiului București a găsit probleme multiple la listele de semnături depuse de Diana Şoşoacă
Ce este important de notat: numărul total de alegători înscriși în cursa pentru alegerile locale din București e de 1.808.742 alegători, iar pentru a intra în alegeri cei care candidează au nevoie de 18.087 de semnături, după cum explică Biroul Electoral. Diana Șoșoacă a strâns doar 17.882 semnături valide, după cum arată Biroul Electoral.
„Concluzionând, din numărul de 19.344 susținători depus de candidat se elimină un număr de 1462 susținători cu privire la care s-au identificat erori, rezultând un număr de 17.882 susținători, insuficient pentru a atinge numărul minim de susținători prevăzut de lege”, arată Biroul Electoral.
UPDATE: Senatorul Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, reacționează la hotărârea Biroului Electoral al Municipiului București de a-i respinge candidatura la Primăria Capitalei. Aceasta susține că premierul Ciolacu s-ar afla în spatele acestei respingeri, iar documentele vor fi completate pentru a putea în cele din urmă să candideze.
„Astăzi Marcel Ciolacu a făcut un gest incalificabil, prin intermediul oamenilor lui de la Biroul Electoral Municipal, pentru că știm foarte bine că totul este politizat. Eu astăzi mi-am depus candidatura pentru Primăria Municipiului București. De ce? Ca să-i încurc pe toți. Am depus 19.344 de liste cu semnături, nu au vrut să-mi dea procesul verbal pentru semnături, l-am cerut eu separat. Am depus absolut toate actele completate perfect, ca să auzim pe surse – că așa se face, în loc să-i spui candidatului și partidului – că vezi Doamne mi-au respins candidatura la Municipiul București.
Nici măcar nu este corect spun. Nu mi-au respins-o, pentru că având în vedere că de abia marți este ultima zi, poți să spui că dosarul este incomplet și poți să-l completezi. Mi-au respins 1000 și ceva de semnături, doar vreo 17.000 ar fi din punctul lor de vedere corecte, dintr-un necesar de 18.060. Vezi doamne a lipsit adresa de la unele semnături și a lipsit de pe unele formulare numele meu. Asta nu înseamnă că nu erau corecte, înseamnă că erau incomplete și tu trebuie să înștiințezi nu presa, ci candidatul și partidul care l-a propus.
Evident că le-am stricat toate planurile. Eu nici nu voiam să candidez, dar când am văzut mârșăvia din București și cum vor să fure fiecare român din București, să-și bată joc de el, cu același Nicușor Dan care și-a bătut joc efectiv de bucureșteni: fără căldură, fără apă caldă, cu un trafic inimaginabil”, a declarat Șoșoacă, la E TV Bacău.
Diana Şoşoacă nu poate candida la Primăria Capitalei. Potrivit unor surse oficiale, dosarul de candidatură al Dianei Șoșoacă ar fi incomplet. De la dosar lipsește inclusiv numărul necesar de semnături. Diferența este atât de evidentă încât depunerea dosarului pare să fi fost doar un gest de formă, pentru a stârni noi dezbateri.
Alte nereguli vizează lipsa numelor candidatului de pe numeroase liste de semnături, lipsa datelor personale ale semnatarilor.
După analizarea listelor, Diana Șoșoacă are aproximativ 17.000 de semnături valabile dintre cele 20.000 necesare.
Diana Şoşoacă a făcut 7 plângeri penale pe numele fostului soţ: „Am fost grasa lui. Domnul Silvestru Şoşoacă este chel, are burtă, are guşă, are carenţe grave de educaţie”
Peste 28% dintre români vor vota cu PSD la alegerile pentru consiliile locale, 26,7% cu PNL, în timp ce 14,4% cu partidul condus de George Simion, arată datele obţinute de un sondaj realizat de INSCOP, în aprilie, la comanda News.ro.
Potrivit sondajului, raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (80,6% din total eşantion), 28,4% dintre alegători indică PSD (faţă de 30,6% în martie), 26,7% PNL (faţă de 25.6% în martie), 14,4% AUR (faţă de 17,4% în martie), 10,8% Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei) (faţă de 9,8% în martie), 3,7% SOS România (faţă de 4,3% în martie), 5,3% UDMR (faţă de 4% în martie), 3,3% Alianţa AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român) (faţă de 3,1% în martie), 1,9% Partidul Pro România (faţă de 2,4% în martie), 1,9% REPER, iar 1,6% PUSL.
Preşedintele AUR George Simion a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă la Palatul Parlamentului, ca toate partidele conservatoare şi suveraniste din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene să semneze o declaraţie comună prin care să îşi asume că nu o vor vota pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la şefia Comisiei Europene.
Senatoarea Diana Şoşoacă pune problema kilogramelor în plus pe seama lui Silvestru: „Eu am fost Miss cândva. M-am îngrășat şi de la stres, iar el e una dintre cauze”
„Aş propune, la sfârşitul acestei conferinţe, ca toate partidele din toate cele 27 de ţări din Europa să semneze o declaraţie de a nu o vota pe doamna Ursula von der Leyen ca următoarea şefă a Comisiei Europene. Ar trebui să ne asumăm cu toţii acest lucru. (…) Avem lideri la nivel european care ne pot uni. Îl avem pe domnul Matteo Salvini, pe care l-am vizitat în ultima săptămână la Roma, o avem pe doamna Meloni, îl avem pe domnul Kaczyński. Prefer să-i urmez şi să am încredere în ei, ca aliaţi ai naţiunii mele, decât să am încredere în corupta Ursula van der Layer şi în reţeaua ei mincinoasă”, a afirmat George Simion, potrivit comunicatului de presă al AUR:
EL a subliniat, în discursului său că naţiunile Europei, dar şi Statele Unite ale Americii, pot fi iarăşi ce au fost cândva, îşi pot recăpăta măreţia. Acesta a precizat că nu este prea târziu, nu dacă acţionăm acum. „Încă mai putem întoarce lucrurile. Dar trebuie să rămânem uniţi”, a mai afirmat acesta.