Viticultura a fost adusă în Franţa de etrusci, un vechi popor din Italia

Viticultura a fost adusă în sud-estul Franţei de etrusci, vechi popor din Italia. În vechiul port Lattara, aproape de Montpellier, au fost găsite amfore etrusce şi o platformă de calcar unde erau presaţi strugurii, datând din secolul al V-lea î.e.n..
Alina Costache
04 iun. 2013, 12:00
Viticultura a fost adusă în Franţa de etrusci, un vechi popor din Italia

Obiectele descoperite au furnizat cele mai vechi indicii arheologice biomoleculare asupra producţiei de vin din Franţa, arată autorii unui studiu arheologic apărut luni în Statele Unite, potrivit Agerpres.

„Ştim de acum că etruscii au transmis cultura mediteraneană a vinului galilor din sudul Franţei’, afirmă Patrick McGovern, director al laboratorului de arheologie biomoleculară de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al cercetării. ‘Acest lucru a dus la creşterea cererii de vin, care putea fi acoperită doar prin crearea unei viticulturi locale, transferând probabil vie din Italia şi experienţa etruscilor în domeniul producerii vinului”, explică expertul. „Confirmarea celor mai vechi indicii asupra viticulturii din Franţa este un pas esenţial pentru înţelegerea dezvoltării culturii vinului în lume, născute probabil acum 9.000 de ani în Munţii Taurus sau Zagros din Iran”, adaugă el.

„Afirmarea Franţei în cultura mondială a vinului se reflectă în multe documente, începând din secolul al XII-lea, când călugării cistercieni au stabilit că soiurile Chardonnay şi Pinot Noir erau cel mai bine adaptate în Burgundia”, spune profesorul McGovern, al cărui studiu apare în PNAS din 3 iunie.

„Lipseau însă indici chimici clari, asociaţi cu date botanice şi arheologice, care să arate cum a fost introdus vinul în Franţa şi cum s-a născut viticultura”, arată el. Situl de la Lattara a adus răspunsuri la aceste întrebări.

Cercetătorii au analizat trei amfore etrusce bine conservate – datând din perioada 525 – 475 î.e.n.- dintre multele care au fost găsite în fostele cartiere ale negustorilor aflate în interiorul unui zid de incintă al vechiului port. Amforele prezentau resturi de vin. Datorită celor mai avansate tehnici chimice, printre care spectrometria în infraroşu, cercetătorii au descoperit urme de acid tartric, prezent în strugurii din Eurasia şi în vinurile din Orientul Apropiat, precum şi în bazinul Mediteranei. Au detectat şi compuşi derivaţi ai răşinii de pin şi alte plante aromatice, care se adăugau în acea epocă în vin – rozmarin, busuioc şi cimbrişor, originare din Italia, unde se producea atunci vinul. Ţinând seama de formă şi de alte caracteristici, este evident că amforele sunt de provenienţă etruscă, probabil din oraşul Cisra (astăzi Cerveteri) din partea centrală a peninsulei.

În apropierea zidurilor de incintă din Lattara, oamenii de ştiinţă au mai descoperit o platformă de calcar, din 425 î.e.n., care conţine resturi de acid tartric, lucru care dovedeşte că piatra a fost folosită ca presă de struguri.

Cele mai vechi urme chimice ale producţiei de vin au fost descoperite în ateliere de olărit datând din 5400 – 5000 î.e.n. din situl Hajji Firuz (nordul Iranului). Producţia şi consumul de vin s-au răspândit apoi în Orientul Apropiat şi bazinul Mediteranei, intrând în viaţa socială şi religioasă.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Traseul din România care i-a impresionat pe britanici. Traversează zone spectaculoase și obiective turistice: “M-am hotărât deja să mă întorc”
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
Playtech.ro
Ce reguli trebuie respectate dacă vrei să îți construiești o terasă sau o anexă în curte
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Ziua în care România a fost bombardată. S-a dezlănțuit Iadul în mai multe orașe
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine este șoferul microbuzului care a plonjat în Dunăre. Era turc și avea pașaport bulgăresc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fumatul interzis definitiv. Noua legislație intră în vigoare pe 1 noiembrie 2025. Se elimină țigările
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Vești bune despre tezaurul dacic! Poliția din Olanda face anunțul mult așteptat
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă