Directorul aeroportului Iaşi, Marius Bodea, şi managerul firmei Max Boegl, Mathias Kirr, au semnat contractul privind proiectarea şi execuţia noii piste a aeroportului din Iaşi, investiţia ridicându-se la 139,1 milioane de lei, fără TVA.
La eveniment au asistat ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, dar şi alţi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene.
Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a afirmat, înaintea momentului semnării documentului, că noua pistă reprezintă doar prima etapă din proiectul aeroportului, urmând ca, în cea de-a doua, să fie amenajate şi piste de taxi şi o parcare nouă, iar în a treia etapă, noile terminale şi hangarul pentru reparaţii.
„Este un moment de cotitură pentru dezvoltarea Iaşiului, care sper că va renaşte din punct de vedere economic. Le spun investitorilor străini că încă este ieftin să cumpere la Iaşi. După ce vor începe lucrările, peste un an, va fi mai scump pentru investitori să vină aici. Totodată, le transmit celor plecaţi la muncă în străinătate să se gândească la faptul că şansele lor să-şi găsească un loc de muncă la Iaşi vor fi mult mai mari. Aeroportul nu este un scop, obiectivul nostru este să creăm mai multă bunăstare”, a declarat şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.
La rândul său, ministrul delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, a spus că afacerile nu se pot dezvolta fără infrastructură şi că astfel de investiţii sunt necesare.
Primarul Gheorghe Nichita a precizat că, timp de 23 de ani, Iaşiul nu a găsit „energiile” necesare pentru a moderniza aeroportul, deşi în oraş s-au făcut unele investiţii chiar şi de două ori mai mari precum cea de la aeroport.
„S-au făcut tot felul de investiţii, dar n-am fost în stare să facem aeroportul”, a spus primarul Gheorghe Nichita.
Managerul firmei Max Boegl, Mathias Kirr, a afirmat că în următoarele săptămâni se va trece la proiectarea noii piste, lucrările propriu-zise urmând să demareze până în luna septembrie.
Directorul aeroportului ieşean, Marius Bodea, a declarat, la rândul său, că, pe perioada executării lucrărilor aeroportul din Iaşi va fi închis doar şase zile, timp în care va fi racordată noua pistă cu cea actuală, el apreciind că Iaşiul va avea cea mai modernă pistă de aterizare şi decolare din România.
„Este o lucrare complexă. În şase-şapte ani sperăm să atingem un milion de pasageri pe an, faţă de 200.000 câţi am avut anul trecut pe aeroportul din Iaşi”, a mai spus Marius Bodea.
Firmele Max Boegl, Vega 93 Galaţi şi UTI Grup au câştigat în asociere licitaţia pentru realizarea noii piste a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri.
Fondurile pentru realizarea proiectului vor fi asigurate integral din bugetul Consiliului Judeţean, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 24 de luni.
În prezent, pista aeroportului din Iaşi măsoară doar 1.800 de metri, iar mai multe companii aeriene au refuzat să opereze zboruri la Iaşi, invocând calitatea precară a actualei piste.
De pe aeroportul din Iaşi sunt efectuate zboruri către Bucureşti, Viena, Roma, Londra, Bolgna şi Torino.