Cauza prăbușirii străzii din Slănic. Prefectul de Prahova: „Oamenii nu se vor întoarce acasă, blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”

Prefectul de Prahova a răbufnit la adresa Consiliului Județean, după prăbușirea străzii din Slănic. Personaele evacuate nu se pot întoarce în apartamentele lor.
Alina Costache
30 apr. 2024, 23:10
Cauza prăbușirii străzii din Slănic. Prefectul de Prahova: „Oamenii nu se vor întoarce acasă, blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”
S-a aflat cauza prăbușirii străzii din Slănic Prahova

Cei 42 de locuitori din orașul Slănic, județul Prahova, care au fost evacuați după ce o porțiune din strada 23 August s-a prăbușit, nu se pot întoarce în apartamentele lor, deoarece blocurile au fost serios afectate. Specialiștii arată că prăbușirea străzii nu a fost provocată de cauze naturale, ci de acțiunea omului.

Citește și: Strada surpată din Slănic Prahova s-a tasat în continuare. Gaura s-a mai adâncit cu 20 de centimetri. Reacţia premierului Ciolacu

Emil Drăgănescu, prefectul de Prahova, lansează un atac dur la adresa Consiliului Județean, acuzându-i pe liberalii din cinducere că lispesc de la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și nu au trimis pe nimieni la Slănic, unde Consiliul Județean a derulat o amplă lucrare de introducer a rețelei de gaze.

„Din păcate, oamenii nu se vor întoarce acasă. Rapoartele preliminare solicită autorităţilor publice locale să facă studii ample, să facă lucrări de intervenţie şi abia după aceea oamenii să se întoarcă acasă. În momentul de faţă ne confruntăm cu nişte fenomene de tasare care afectează şi blocurile, nu ştim cât vor avansa, nu ştim dacă erau dinaintea acestei surpări sau dacă au apărut pe parcursul ei, dar cert este că blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de faţă”, a declarat, marţi seară, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu.

Prefectul a prezentat concluziile specialiștilor care au făcut verificări la Slănic, iar rapoartele arată că aceste fenomene „nu au fost produse nici de seisme, nici de fenomene naturale ample care au avut loc în adâncime, nici nu au o legătură directă cu filonul de sare care este foarte aproape de zona respectivă”.

„Este vorba despre ape scurse acolo sub diferite forme şi, mai mult decât atât, de acţiuni antropice, adică, din păcate, intervenţia omului”, a precizat Drăgănescu, citând apoi din concluziile rapoartelor.

Potrivit expertizei, strada s-a prăbușit din cauza apei care circulă prin subsol, fiind vorba despre apa provenită din diverse surse: apa de pe versanți, avarierea conductelor.

CJSU Prahova a decis, în ședința de mați, ca deținătorii rețelelor de la Slănic-Hidro Prahova, Electrica, STS sau firme private vor trebui să devieze traseele utilităților. Primăria va trebui să încheie contracte cu firme care oferă servicii specializate pentru continuarea studiilor, luarea măsurilor necesare pentru stoparea surpării.

„Şi foarte interesant, şi cred că era de datoria mea să o fac, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost efectuate toate acele lucrări pe zona respectivă, să vedem şi să ştiţi dacă au fost autorizate, dacă au respectat normele legale. (…)

Mă refer la mai multe tipuri de lucrări însă principalele lucrări care s-au efectuat în zonă în ultima perioadă sunt acele lucrări pentru reţeaua de gaze care din nefericire trec exact pe deasupra aceste surpări, acuma pe dedesubt şi pentru care Primăria a notificat în mai multe Consiliul Judeţean să dispună repararea lor”, anunţă prefectul.

Citește și: Crater ca după cutremur în Prahova, populaţia a fost evacuată din zonă

În ceea ce privește fondurile pentru relocarea persoanelor evacuate, prefectul critică Consiliul Județean pe motiv că a alocat pe criterii politica, marți, fonduri primăriilor, ignorând solicitarea venită din partea orașului Slănic, condus de un primar PSD. Prefectul a dat asigurări că Guvernul va sprijini autoritățile din Slănic.

„Era prioritar ca această şedinţă să se desfăşoare aici (la sediul Prefecturii Prahova şi al Consiliului Judeţean Prahova – n.r.) din simplul motiv că, pentru a nu tiu câta oară, atunci când este vorba de o decizie crucială pentru judeţul Prahova, o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vicepreşedintele acestui comitet lipseşte.

Dacă până acum domnul Iulian Dumitrescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, a ales să nu vină la nenumăratele şedinţe ale Comitetului Judeţean, văd că şi înlocuitorii dumnealui aleg să nu vină. Prin urmare, preşedintele Comitetului, prefectul şi cu ceilalţi membri sunt lăsaţi din nou singuri să decidă asupra unor măsuri de impact pentru întreaga populaţie.

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova a atacat astăzi prefectul judeţului, acuzându-l că politizează această situaţie dramatică şi că acolo nu avem de-a face c cauze umane, nu avem de-a face cu nimic altceva decât cu o alunecate de teren aşa cum sunt multe în localitatea Slănic. Nimeni din cadrul Consiliului Judeţean Prahova nu a venit la Slănic s vadă ce se întâmplă. Preşedintele cercetat penal al Consiliului Judeţean Prahova nu a trimis pe nimeni la Slănic, din Consiliul Judeţean să vadă ce se întâmplă cu acei oameni”, a mai afirmat Emil Drăgănescu.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Fenomen surprinzător în România, provocat de temperaturile scăzute
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Data la care intră bursele elevilor în luna aprilie 2025. Banii vor fi virați mai devreme
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare o nouă taxă auto pentru șoferi. De când vor fi obligați să o plătească
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Cum sunt Smiley și Gina după doi ani de căsnicie. Ce nu se vede la televizor sau pe rețelele de socializare FOTO & VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu