Douăzeci şi cinci de falşi inspectori ai ANPC, urmăriţi penal

Angajaţi ai unei asociaţii nonguvernamentale cu activitate exclusivă de consultanţă-consiliere sunt urmăriţi penal fiind acuzaţi de înşelăciune şi uzurpare de calităţi oficiale.
Romania TV
04 iun. 2013, 14:33
Douăzeci şi cinci de falşi inspectori ai ANPC, urmăriţi penal

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus, în cursul lunii mai, începerea urmăririi penale faţă de 25 de persoane care foloseau fraudulos denumirea asociaţiei pentru a crea aparenţa că sunt funcţionari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în scopul obţinerii unor sume de bani sau bunuri de la micii comercianţi care deţin magazine alimentare şi, uneori, de la patronii de restaurante şi cafenele, informează Agerpres.

Cei în cauză vizitau diverşii agenţii economici, în echipe de două-trei persoane din care una se comporta ca un şef în raport cu ceilalţi complici şi cu reprezentantul punctului economic, şi numai această persoană purta discuţiile cu victima. Aceştia se prezentau în calitate de inspectori la „Protecţia consumatorului” pentru a crea confuzie cu ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) şi arătau fugitiv legitimaţia astfel încât să nu dea posibilitatea persoanei vizate să vadă clar menţiunile astfel încât, pe de o parte, persoana controlată să nu reţină numele şi denumirea asociaţiei, iar, pe de altă parte, pentru a menţine inducerea în eroare a victimelor prezentând legitimaţii care accentuează impresia că acţionează ca angajaţi ai statului ce se identifică prin înscrisurile prezentate.

Tot pentru a completa activitatea de inducere în eroare, autorii prezentau înscrisuri intitulate „ordin de serviciu” sau „ordin de deplasare” care atestau în mod fals că se deplasau la agenţii economici în interes de serviciu şi că aveau dreptul să efectueze controale. Falşii inspectori efectuau un control al punctelor economice vizate şi constatau diferite nereguli pe care le aduceau la cunoştinţa victimei. În continuarea derulării scenariului săvârşirii infracţiunii, autorii îi comunicau victimei că pentru abaterile constatate este pasibilă de o amendă într-un cuantum ridicat (până la 2.000 de lei) sau chiar cu închiderea magazinului şi că vor proceda la întocmirea documentaţiei în vederea sancţionării. Învinuiţii dădeau de înţeles victimei că nu este în interesul acesteia să fie sancţionată şi că sunt dispuşi să treacă cu vederea neregulile constatate în schimbul unor sume de bani (între 40 şi 400 de lei) şi bunuri (alimente, ţigări, băutură etc.).

Atunci când agenţii economici refuzau şi cereau falşilor inspectori să consemneze activităţile efectuate şi cele constatate în registrul de control, aceştia din urmă evitau sub diferite pretexte.

Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Grupuri Infracţionale Violente.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 5 august 2024. Balanța își schimbă destinul, veste tristă pentru Scorpion
Capital.ro
A murit cea mai iubită și frumoasă actriță. A fost o femeie uimitoare
Playtech.ro
Imagini de SENZAȚIE cu soția lui Ianis Hagi. Elena a făcut furori în luna de miere. E tot mai îndrăzneață
DailyBusiness
Românii vor primi și pensii DUBLATE. Baciu: „Pot crește și cu 100%”
Adevarul
„Amărâților!” Tzancă Uraganu și-a etalat pe TikTok banii pe care i-a făcut într-o singură noapte VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Vești neașteptate de la ANM. Schimbare majoră a vremii în zilele următoare
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Cauza decesului lui Valentin Ioviță. De ce a murit fostul mijlocaș, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Declarațiile sfâșietoate ale bunicului celor doi copii loviți de un adolescent într-o parcare din București. Care este starea fetiței al cărui picior a fost amputat: „A avut coșmaruri”
Capital.ro
Schimbare imensă la RAR. Termenul limită este 4 septembrie 2024, ora 15:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Atacurile Ucrainei asupra țintelor din Crimeea surprinse în imagini spectaculoase
MediaFlux
DOLIU în POLITICĂ! PSD e în stare de ȘOC. A MURIT un important PRIMAR
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?