Revizuirea Constituţiei: Este interzisă folosirea probelor obţinute ilegal împotriva acuzatului

Comisia de revizuire a Constituţiei a decis marţi modificarea articolului 23, alin.14 din Legea fundamentală, acceptând un amendament al deputaţilor PNL Ioan Cupşa, Theodor Nicolescu şi Steluţa Cătăniciu conform căruia o probă obţinută prin nerespectarea dispoziţiilor legale nu poate fi folosită împotriva acuzatului în procesul penal, transmite Agerpres.
Romania TV
04 iun. 2013, 15:59
Revizuirea Constituţiei: Este interzisă folosirea probelor obţinute ilegal împotriva acuzatului

În urma dezbaterilor, parlamentarii au optat pentru o formă simplificată a amendamentului menţionat, propusă de senatorul liberal Tudor Chiuariu: „este interzisă folosirea probelor obţinute ilegal”.

Deputatul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian, care a susţinut amendamentul în cadrul dezbaterilor, a arătat că foarte multe dintre probele electronice pot fi modificate şi aduse în orice formă doreşte cineva, „dacă doreşte cu tot dinadinsul”.

„Eu am introdus în sensul ăsta amendamente şi la Codul de procedură penală. În domeniul ăsta este extrem de uşor să fie fabricate probe”, a spus Pambuccian.

Amendamentul a fost susţinut şi de deputatul UDMR Mate Andras.

Aceeaşi comisie a decis, marţi, ca alineatul 3 al articolului 27 din legea fundamentală – ‘Inviolabilitatea domiciliului’ să fie modificat astfel încât percheziţia să fie dispusă de ‘instanţele de judecată competente’ în loc de ‘judecător’.

În forma votată în comisie art. 27 alin. 3 al Constituţiei, propus de Forumul constituţional, are următorul conţinut: „Percheziţia se dispune de instanţele de judecată competente şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege”.

Ajunşi la acest articol, membrii comisiei au decis, în baza unui vot, revenirea la un amendament respins anterior la articolul 23 – ‘Libertatea individuală’, alineat 4, privind arestarea preventivă, pentru a-l modifica în baza unui alt amendament al Forumului constituţional cu următorul conţinut: ‘Arestarea preventivă se dispune de instanţa de judecată competentă şi numai în cursul procesului penal. În cursul urmăririi penale, propunerea de arestare preventivă se judecă de un complet colegial’.

Comisia de revizuire a Constituţiei a mai decis, cu unanimitate de voturi, modificarea articolului 23 ‘Libertatea individuală’ în sensul introducerii la alineatul 8 a sintagmei ‘celui condus administrativ’, pe lângă celui ‘reţinut’ sau celui ‘arestat’.

Propunerea de modificare a fost formulată de Forumul Constituţional care şi-a motivat solicitarea ca fiind una necesară având în vedere că pe lângă măsura reţinerii sau arestării unei persoane există şi procedura conducerii administrative către un organ judiciar, perioadă în care cel în cauză trebuie să beneficieze de o măsură de protecţie la fel ca şi cei reţinuţi sau arestaţi.

Astfel art. 23 alineat (8) din Constituţie în forma adoptată de Comisia de revizuire a Legii fundamentale este următorul: ‘Celui condus administrativ, reţinut sau arestat i se aduc de îndată la cunoştinţă, în limba pe care o înţelege, motivele conducerii administrative, ale reţinerii sau ale arestării, iar învinuirea, în cel mai scurt termen; învinuirea se aduce la cunoştinţă numai în prezenţa unui avocat, ales sau numit din oficiu’.

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce temperatură nu trebuie să ai în casă pe timpul iernii pentru ca mușcatele să reziste și să înflorească spectaculos la primăvară. Trucul pe care niciun florar nu ți-l spune
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Scumpire masivă la un aliment banal. Puțini și-l vor mai permite
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Reformele promise de politicieni și realitatea aplicării lor
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă