Senatorul UDMR de Covasna Klarik Laszlo s-a referit, într-o declaraţie dată jurnaliştilor prezenţi la comemorarea semnării Tratatului de la Trianon, la o afirmaţie a lui Henry Kissinger, fost ministru de externe al SUA, potrivit căreia tratatul de pace de la Paris a fost sortit eşecului deoarece s-a realizat un compromis mult prea facil între idealismul american şi paranoia europeană.
„Acest mesaj al conferinţei de pace de la Paris al Trianonului este valabil şi astăzi. Cred că mesajul pentru România este că ar trebui să renunţe la câteva elemente de paranoia”, a spus senatorul UDMR de Covasna.
În opinia acestuia, „o dovadă de paranoia” este faptul că, după aproape 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia, „nu s-au respectat promisiunile faţă de minorităţile naţionale”.
„Consider că este o dovadă de paranoia faptul că România încă se defineşte ca stat naţional. De asemenea, consider ca element suprem de paranoia faptul că politicienii nu pot concepe ca o minoritate naţională semnificativă din România, secuimea, să trăiască în cadrul unei regiuni administrative de sine stătătoare, care nu este împotriva statului român, care respectă legislaţia românească”, a spus senatorul UDMR.
Peste două sute de persoane au participat, marţi, în Parcul Central din Sfântu Gheorghe, la comemorarea semnării Tratatului de la Trianon.
Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franţa), după Primul Război Mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. În urma aceluiaşi act, Slovacia şi Rutenia au revenit Cehoslovaciei, Burgenlandul – Austriei, iar Croaţia şi Slavonia – Iugoslaviei. Tratatul a fost semnat de 23 de state. Din Europa, semnatarele au fost, de o parte Ungaria, iar de cealaltă statele Antantei, printre care România şi cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia şi Iugoslavia (la vremea respectivă Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).