Este ireal ce preț au ajuns să aibă ouăle în piețele din Capitală! Diferențele de preț dintre cele din supermarket-uri și cele de la tarabe sunt uriașe.
Cu doar câteva zile înainte de Paște, pare că prețurile la alimente cresc de la oră la oră. Ca în fiecare an, unii români au lăsat pe ultima sută de metri cumpărăturile, motiv pentru care unii producători locali au profitat de ocazie pentru a face un profit în plus.
Chiar și așa, de frică să nu rămână cu produsele pe tarabă, micii producători au scăzut din prețuri. De exemplu, fermierii care vin să își vândă produsele eco în Piața Progresul din București, acolo unde prețurile sunt mai mici decât în supermarket-uri.
Pe tarabele din piața Progresul, chiar cu două zile înainte de Paște, ouăle au un preț accesibil. Un singur ou se vinde cu 90 de bani, în timp ce în supermarketurile din București, poți găsi același ou, dar la preț dublu.
În zilele de dinaintea Paștelui, ouăle sunt vândute la poarta fermelor cu aproximativ 40-50 de bani bucata, deoarece cererea este scăzută, iar producătorii sunt nevoiți să reducă prețurile.
Cu toate acestea, în magazine, prețul unui ou variază între 1,1 și 1,3 lei. Potrivit informațiilor de pe ziare.com, prețul mediu al unui ou la producătorii din România este de 70 de bani.
În fiecare lună, românii consumă în jur de 90 de milioane de ouă, dar cererea crește cu aproximativ două treimi în lunile în care sunt sărbători importante.
Astfel, în perioada Paștelui, se estimează că vor fi vândute în jur de 150 de milioane de ouă. De asemenea, așa cum spune tradiția, ouăle fierte trebuie vopsite în culorile roșu, albastru sau verde, dar cel mai important, în culoarea roșu.
Totuși, te-ai gândit vreodată ce pericol ascunde vopseaua pentru ouăle de Paște?
ANPC a transmis un avertisment pentru toți cei care vopsesc ouă în această Perioadă Sfântă.
În doar două zile, creștinii se vor aduna în jurul mesei alături de cei dragi, acolo unde se vor bucura de preparatele delicioase.
Bucătăresele se ocupă cu grijă de pregătirea mâncărurilor tradiționale, inclusiv ouă vopsite, pască și cozonaci.
Este important ca fiecare persoană să fie atentă la produsele pe care le cumpără, să verifice termenele de valabilitate și să analizeze ingredientele menționate pe etichete.
ANPC a analizat 61 de produse și a descoperit că majoritatea conțin E-uri, în proporție de 98,36%.
În locul acestora, sfecla roșie poate fi o opțiune mai sigură pentru colorarea ouălor, deoarece conține betanină, un pigment roșu natural.
Potrivit InfoCons, numărul aditivilor alimentari în această legumă variază între 0 și 11. Deci, atenție la micile detalii care contează mult pentru sănătatea ta și a familiei tale!