Lidia Fecioru dezvăluie secretul banilor. Ce trebuie să faci în Prima zi de Paște pentru a avea noroc: „Obligatoriu când bat clopotele la biserică”

Lidia Fecioru a dezvăluit câteva dintre obiceiurile și tradițiile care se respectau mereu în familia sa, de Prima zi de Paște.
Alina Costache
05 mai 2024, 10:26
Lidia Fecioru dezvăluie secretul banilor. Ce trebuie să faci în Prima zi de Paște pentru a avea noroc:
Descoperă ritualul 369, care te ajută să-ţi îndeplineşti orice dorinţă. Lidia Fecioru îţi spune ce trebuie să faci dacă vrei bani

Există mai multe tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți în Prima zi de Paște, pentru a avea parte de noroc și sănătate tot anul, iar Lidia Fecioru a dezvăluit câteva dintre ele. În primul rând, aceasta spune că trebuie neapărat să mergi pe 5 mai la biserică, acolo unde e esențial să duci și un bănuț pentru a fi sfințit. Acesta nu se aruncă, ci se ține în portofel pentru noroc, spune ea.

„Să nu uităm să ne ducem un bănuț să-l sfințim la biserică în ziua de Paște, dimineața, și să-l păstrăm acolo, în portofel. O bancnotă, o monedă, orice.”, a declarat Lidia Fecioru, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse.

„Ar fi bine un bănuț de argint dacă am avea. Așa e tradiția.”, a completat și Mihai Voropchievici. „Doar la orașe mai mari se duce lumea doar după lumină. În rest, lumea duce merinde și le sfințește preotul. Din tot ce au gătit, duc câte un pic. La noi se făcea o pască cu brânză, care avea obligatoriu niște flori deasupra, ca ornament. Acele flori se tăiau și se dădeau la vite, să fie sănătoase, să nu se deoache, să facă viței frumoși și să dea lapte mult.”, mai spune Lidia Fecioru.

 

Lidia Fecioru, tradiții și obiceiuri din copilărie

O altă tradiție de care Lidia Fecioru își amintește încă din copilărie este participarea la slujba sfântă din Prima zi de Paște, unde toți creștinii duceau mereu câte puțin din fiecare preparat, pentru ca acestea să fie sfințite. Abia după ce se întorceau de aici, aceasta spune că familia sa lua masa, dar mai respecta mereu încă un obicei.

„Până nu se venea de la biserică cu merindele sfințite, nu mânca nimeni. Dimineața pe la ora 6 se face sfințirea, după care lumea vine acasă. Pune masa, pune pentru copii un lighean cu apă, în care pun puțină aghiazmă, un ou roșu, un bănuț și ne scula mama și ce fericite eram și nu știam care să ne spălăm primele pe față. Să nu uităm să facem asta.

Mesaje de Paște 2024. Urări și felicitări pentru familie, prieteni și alte persoane importante din viața ta
Am spus eu odată despre un obicei în care copiii care merg mai greu, cei mici, și vrem să fie copiii mai iuți să punem în pragul casei, poate să fie între sufragerie și hol, un cuțit, topor, oțel să fie, și îl punem cu picioarele pe acele scule, pe un prosop, firește, nu chiar pe el, și spunem: Cum e tare oțelul, așa să aibă tare oasele, să fie iute ca oțelul, să alerge, să fie sănătos.”, a continuat aceasta.

 

Ce trebuie să faci prima dată de Paște
O altă tradiție bine cunoscută, pe care Lidia Fecioru spune că la rândul său o respecta mereu, este aceea de a mânca un ou roșu, iar abia mai apoi celelalte preparate delicioase.

Gabriela Cristea a vrut să mai facă o fărâmă de avere, dar afacerea ei cu cozonaci a dat chix chiar înainte de Paște: „Îmi cer mii de scuze”

„E un obicei frumos, care se face doar o dată, de Paște, când bat clopotele la biserică dimineața. Tradiția că în prima zi de Paște obligatoriu ciocneam ouă și primul lucru pe care îl mâncam era oul, dar fără sare. Apoi, prima dată se mânca din ceea ce este sfințit și abia după aceea mâncam celelalte.

Lumânarea pe care o puneam în coșul cu merinde când trecea preotul și făcea sfințirea merindelor, o foloseam și o folosim tot timpul când e o grindină mare afară, o mai aprindem când ne certăm în casă, când e o presiune.”, a mai spus Lidia Fecioru.

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a plătit 2000 de euro pentru o vacanță all inclusive în Turcia: “Practic sunt degeaba”
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Se dau 5000 de lei GRATIS pentru o categorie de români!
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Start la Programul Rabla Plus: De ce nu pot toți românii să acceseze acest program? Anunțul făcut de Administrația Fondului de Mediu
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. Adevărul despre divorțul de Toni Iuruc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Un psihopat''- Bunica și mătușa Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Ridicarea controalelor la frontierele terestre ale României, obiectiv prioritar, declară Klaus Iohannis
MediaFlux
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!