Vouchere de vacanţă 2024. Ce se schimbă pentru bugetari din acest an

De la 1 ianuarie 2024, valoarea voucherelor de vacanță a crescut, însă şi regulile de acordare au fost modificate.
Filip Stan
05 mai 2024, 23:23
Vouchere de vacanţă 2024. Ce se schimbă pentru bugetari din acest an

Vouchere de vacanţă 2024. Bonusurile financiare vor fi acordate în acest an după noi reguli care au intrat în vigoare începând cu prima zi a anului 2024. Beneficiarii trebuie să știe că au intervenit schimbări importante cu privire la aceste beneficii acordate de stat.

În primul rând, a fost majorată valoarea pentru voucherele de vacanță. Acestea au crescut de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an. Doar că creșterea nu va intra în buzunarele beneficiarilor, ci va merge la stat, sub formă de CASS.

În fapt guvernul a dispus majorarea pentru a compensa introducerea unei taxe noi, respectiv CASS. Din acest an, voucherele de vacanță sunt purtătoare de contribuții la asigurările de sănătate. Dar pentru ca valoarea să nu scadă, raportat la anul trecut, s-a dispus o majorare.

O altă modificare vizează regulile după care sunt acordate aceste beneficii. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a introdus o regulă discriminatorie cu privire la acordarea acestora. Astfel, dacă anterior toți bugetarii aveau dreptul la vouchere, după noile modificări lucrurile s-au schimbat. Mai pot beneficia de aceste privilegii doar cei care au un salariu net mai mic de 8.000 de lei.

Vouchere sociale 2024. Ce trebuie să facă românii care nu au primit cardurile pentru alimente

Voucherele de vacanță pot fi emise ,în prezent, atât pe card electronic, dar și prin intermediul unei aplicații. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni, 11 martie, un proiect de lege prin care se instituie posibilitatea de a se emite şi utiliza bilete de valoare şi vouchere de vacanţă pe suport electronic virtual. Această măsură își propune să faciliteze procesul de emitere și utilizare pentru aceste beneficii.

„În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare. Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual”, stipulează proiectul.

Procedura va fi stabilită de angajatorii împreună cu reprezentanții salariaților. Procesul are în vedere categoriile de bilete de valoare acordate, frecvența cu care sunt emise, valoarea, dar și unitatea emitentă.

„La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, se arată în proiectul de act normativ.

 

Voucherele de vacanță vor fi emise și ca instrument exclusiv virtual

Potrivit unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților, voucherele de vacanță vor putea fi emise nu doar sub formă de card electronic, ci și ca instrument exclusiv virtual, respectiv un card virtual sau o aplicație.

Modalitatea de acordare va fi stabilită de angajatori împreună cu reprezentanții salariaților.  Potrivit legislației în vigoare, voucherele de vacanță aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic.

Este vorba despre o inițiativă a liberalilor care au constatat că, deși la nivel de lege nu se prevede expres dacă prin ”suport electronic” se înțelege doar suportul material sau și cel virtual, în legislația secundară se face trimitere la existența fizică a suportului electronic.

Acesta este motivul pentru care autorii proiectului consideră că este necesar ca la nivel primar să se reglementeze că prin ”suport electronic” se înțelege atât suportul electronic material (card fizic), cât și suportul electronic virtual (card virtual).

”Având în vedere evoluția tehnologică, este foarte important să se reglementeze și posibilitatea de a emite cardurile și virtual, fără a emite și plasticul, această decizie operațională având un impact major asupra degrevării de efortul operațional al primirii și distribuirii plasticului.

Reglementarea suportului electronic virtual nu va crea nicio obligație la nivelul angajatorului sau al salariaților săi, aceștia având posibilitatea, nu obligația, de a opta pentru emiterea biletelor de valoare pe suport electronic virtual”, arată inițiatorii, potrivit profit.ro.

Așadar, proiectul modifică, în primul rând, Legea biletelor de valoare cu un nou articol, care stabilește că ”prin suport electronic se înțelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operațiuni cu biletele de valoare”.

Totodată, conform unor alte modificări propuse la legea menționată, se prevede că angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord nu doar categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora și valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă, dar și modalitatea de acordare, prin dispozitiv fizic sau instrument virtual. Angajatorul care optează pentru emiterea exclusiv printr-un instrument virtual, poate solicita oricând unității emitente și emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul.

Proiectul modifică și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, stabilind că termenul ”voucher de vacanță” va fi interpretat ca făcând referire atât la voucherul de vacanţă pe suport hârtie, cât şi la voucherul de vacanţă pe suport electronic, iar ”prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni de plată”.

Totodată, voucherul de vacanță pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online, mai prevede inițiativa.

Vouchere de vacanţă 2024. Greşeala care te lasă fără 1.450 de lei pe card. O nouă tranşă de 1.600 lei impozabili intră până în iunie

Vouchere de vacanţă 2024. Românii care au primit vouchere de vacanță trebuie să fie foarte atenți la acest aspect. Tichetele nu pot fi folosite pentru foarte mult timp. Dacă nu le consumați la timp, nu veți mai putea beneficia de ele. Iată cât timp sunt valabile.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată prin Legea nr. 94/2014, voucherele de vacanță se acordă anual şi se emit doar pe suport electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual.

Valoarea tichetelor de vacanță este de 1.600  lei pentru un salariat/an. Acestea sunt valabile un an de la data alimentării pe suportul electronic, aşa că dacă mai aveţi tichete nefolosite de anul trecut, când valoarea era de 1.450 de lei, riscaţi să rămâneţi fără bani dacă nu antamaţi un weekend romantic la munte sau la mare.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate numai de beneficiari pe baza actului de identitate și numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate, în caz contrar beneficiarii se pot expune unor amenzi uriașe.

„Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Vouchere de vacanţă 2024. Adrian Negrescu crede că trebuie regândite: „Statul nu-şi mai permite să le acorde, din 2025 vor fi eliminate”

Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, transmite Ministerul Turismului.

După ce beneficiarul a primit tichetele, acesta trebuie să le folosească în decurs de un an de la data emiterii. Astfel, românii care au primit tichetele de vacanță trebuie să își aleagă o unitate de cazare din România care se află pe lista partenerilor emitentului voucherelor pe care le-a primit.

După ce și-au găsit unitatea de cazare dorită, beneficiarul trebuie doar să meargă la acea unitate și să plătească cu voucherele de vacanță.

Vouchere de vacanţă 2024. Amenzi uriașe pentru cine nu respectă prevederile

Astfel, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz.”, a precizat Ministerul Finanțelor.

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an din 2024

Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.

Această facilitate se aplică personalului ale cărui salarii lunare nete nu depășesc 8.000 lei. Practic, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei vor beneficia de aceste vouchere.

Vouchere de vacanţă 2024, decontate şi pentru transport şi mese

„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.

Vouchere de vacanţă 2024. Vestea anului pentru angajaţii din privat. Beneficiul extrasalarial de 1.600 de lei!

Voucherele de vacanţă  se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.

Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.

Voucherele de vacanţă  au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Cine vrea să fie președinte
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vreme extremă în România: zeci de localități fără curent, acoperișuri distruse și drumuri blocate
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili