După un val de aer rece care încă traversează România, vremea se încălzește încet, dar sigur la sfârşitul acestei săptămâni, dar d eluni termometrele vor fi din nou zgârcite cu gradele Celsius, potrivit prognozei Accuweather. În plus, umbrela redevine accesoriu obligatoriu, iar ochelarii de soare se întorc în tocul în care au hibernat în ultimele luni pentru cei care nu au avut parte de vacanţe exotice.
Vremea este una destul de capricioasă în ultima perioadă. Primele două luni de primăvară au adus o vreme însorită, cu valori termice ridicate, asemănătoare zilelor de vară, întrerupte însă de episoade de iarnă la munte sau de toamnă târzie în restul teritoriului.
Luna mai nu a făcut excepţie din acest tipar, cu precizarea că vremea urâtă a fost predominantă, iar oazele de soare au fost cele care au întrerupt acest tipar atipic pentru un trend global care anunţă lună de lună că se bat recorduri istorice în ceea ce priveşte încălzirea globală.
Vremea se schimbă şi în Capitală, iar Accuweather anunță fenomene extreme pe tot parcursul lunii mai.
Spre deosebire de prima parte a primăverii, în care românii s-au bucurat de temperaturi ridicate și mult soare, luna mai aduce o vreme mai capricioasă. Pentru ultima parte a anotimpului se anunță o vreme mohorâtă, presărată cu numeroase fenomene meteo mai degrabă specifice toameni și oscilații de temperatură.
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza meteo și anunță o lună mai istorică, în România, mai ales în București. Luna mai sparge tiparul ultimelor săptămâni și aduce o vreme capricioasă și numeroase precipitații. Zilele însorite, cu temperaturi asemănătoare celor de vară sunt istorie. Prognoza meteo indică o vreme mai mohorâtă, valorile din termometre scad, iar ploile își fac simțită din plin prezența.
Pentru București, prognoza meteo indică o vreme instabilă în luna mai. Bucureștenii se vor bucura de doar o săptămână de vreme frumoasă, cu temperaturi maxime cuprinse între 20 și 25 de grade. pentru cea de-a treia săptămână din luna mai, prognoza meteo nu arată prea îmbucurător.
Mai exact, aproape tot finalul lunii mai este marcat de fenomene meteo extreme în Capitală. Se anunță precipitații bogate, furtuni și temperaturi scăzute. Valorile termice coboară până la 10 grade Celsius, iar cerul o să fie mai mult înnorat. Deși ne apropiem de vară, acest lucru nu se va simți deloc în Capitală. Dimineţile vor fi răcoroase, iar după amiezile murate de furtuni cu descărcări electrice.
În 2023, fenomenul climatic El Niño a revenit după o pauză de patru ani. Înseamnă că planeta este în fața unui nou val de încălzire globală. 2023 a fost cel mai cald an înregistrat, dar 2024 ar putea fi și mai cald, scrie rainviewer. În aceste condiţii, am putea avea un nou record. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) înregistrează temperaturi medii timp de două luni la rând: iunie și iulie. Și iulie 2023 a stabilit recordul chiar înainte ca luna să se încheie.
Fenomenul La Niña, care este exact opusul lui El Niño, vine în vara anului 2024 cu anomalii de temperatură negative. Potrivit climatologilor, există o probabilitate de 64 până la 74% ca această situație să se producă între sfârșitul verii și începutul toamnei.
Şi meteorologii ACCUWEATHER anunță când vin temperaturile caniculare, de fapt, în România. Luna iunie 2024 debutează cu temperaturi generoase, de până la 27 de grade Celsius, iar la jumătatea sa vom avea chiar și chiar 30 de grade. Valorile nu vor trece de această „bornă”, potrivit prognozei meteo.
Trendul acestor valori va continua și în luna iulie 2024, a doua lună de vacanță de vară pentru elevi, când temperaturile vor urca până la 31 de grade Celsius, spre sfârșitul lunii.
Prognoza meteo pentru luna mai. La ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare. Când vine vara
Ne-am fi așteptat, desigur, ca luna august să depășească aceste temperaturi, dar iată că rămânem în plaja celor 30 de grade Celsius, după cum relevă estimările meteo.
9 septembrie 2024 va avea temperaturi medii de 27 de grade, la București. Astfel, elevii se vor bucura de o zi călduroasă, odată cu debutul în noul an școlar.
AccuWeather are sediul în Ferguson Township, chiar în afara State College, Pennsylvania, cu birouri la 80 Pine Street din districtul financiar din Manhattan, pe lângă Wichita, Kansas și Oklahoma City, Oklahoma. La nivel internațional, AccuWeather are birouri în Montreal, Tokyo, Beijing, Seul și Mumbai.
În prima lună a verii, Elena Mateescu anunță valori termice ridicate, mai mari decât cele specifice în perioada respectivă. Este o veste foarte bună pentru cei care-și programează de acum sejururile la mare, pentru că o pot face și pentru luna iunie.
În București, maxima lunii iunie va fi de 30 de grade Celsius. Astfel, cea mai mică temperatură din iunie va fi de 24 de grade Celsius. Specialiștii Accuweather spun că Soarele va fi mereu pe cer, iar ploile nu-și vor face des apariția.
De asemenea, există posibilitatea să fie și zile în care vor predomina norii pe cer, însă temperaturile vor fi ridicate. Deci, dacă la începutul verii temperaturile sunt peste medie, există o mare probabilitate să avem parte de o vară caniculară.
Printre altele, și Elena Mateescu, directoarea generală a ANM, anunță că vremea se încălzește și mai tare. Mai mult decât atât, aceasta trage un semnal de alarmă referitor la schimbările majore de temperatură, precizând că „deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării”.
Mai mult decât atât, directoarea generală a ANM trage un semnal de alarmă referitor la deficitul de precipitații și seceta pedologică.
„Ceea ce este de remarcat, deficitul de precipitații, pentru că deja vorbim de secetă pedologică în jumătatea estică a țării, și, în condițiile în care și în luna aprilie, cel puțin până la jumătatea acestei luni, așa cum arată actualizarea datelor la acest moment, va putea accentua acest deficit, va putea accentua starea de secetă pedologică în cea mai mare parte Moldovei, în Muntenia, dar și în Dobrogea”, a mai precizat Elena Mateescu.
AccuWeather Inc. este o companie media americană din sectorul privat care furnizează servicii comerciale de prognoză meteo în întreaga lume.
AccuWeather a fost fondată în 1962 de Joel N. Myers, pe atunci un student absolvent al Universității de Stat din Pennsylvania, care lucra la un master în meteorologie. Primul său client a fost o companie de gaze din Pennsylvania. În timp ce își conducea compania, Myers a lucrat și ca membru al facultății de meteorologie din Penn State. Compania a adoptat numele „AccuWeather” în 1971.