Amendă de sute de lei pentru cei care nu au depus acest document. Mai au doar câteva zile la dispoziție

Românii care au avut, anul trecut, venituri extrasalariale, precum cele din chirii, investiții, dobânzi sau activități independente, trebuie să depună Declarația unică până pe 25 mai.
Alina Costache
08 mai 2024, 19:35
Amendă de sute de lei pentru cei care nu au depus acest document. Mai au doar câteva zile la dispoziție
Amendă de sute de lei pentru cei care nu au depus acest document. Mai au doar câteva zile la dispoziție

Cei care au avut, în 2023, venituri din chirii, investiții, dobânzi sau activități independente trebuie să depună Declarația unică până pe 25 mai, ultimul termen până când poate fi depus documentul. Legea prevede că amenda pentru nedepunerea Declaraţiei unice este între 50 şi 500 de lei.

Citește și: Gata cu ”fentatul”amenzilor luate de români în afara țării. Parlamentul European a mărit lista abaterilor pentru care amenda vine direct acasă

Amendă de sute de lei pentru cei care nu au depus acest document

Declarația Unică 2024 este obligatorie pentru toate veniturile provenite din activități independente, precum și pentru veniturile din chirii, bursă, dobânzi, dividende sau din tranzacții cu criptomonede. Contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal sau obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut până atunci obligația depunerii Declarației Unice trebuie să o depună în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sau încheierii contractului între părți.

Declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-au realizat veniturile. Acest lucru este necesar pentru declararea venitului realizat și stabilirea/definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale.

Actul trebuie depus pentru stabilirea și declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit în fiecare an fiscal, precum și pentru declararea și stabilirea contribuțiilor sociale datorate. Pentru a destina o sumă reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat către entități nonprofit sau unități de cult, declarația trebuie depusă până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Termenul de depunere pentru fiecare situație poate varia, iar neîndeplinirea acestora poate atrage sancțiuni.

Ce venituri trebuie declarate la ANAF

Declarația Unică trebuie completată și depusă de către persoanele fizice care, în cursul anului fiscal, au obținut venituri sau pierderi atât în România, cât și în străinătate și care sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale conform legii fiscale. De asemenea, Declarația Unică trebuie depusă și de către următoarele categorii de contribuabili:

a) Profesioniștii, cum ar fi persoanele reglementate conform Codului Civil și cei care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe și care au beneficiat de anumite indemnizații conform legislației în contextul pandemiei.

b) Persoanele fizice care nu au obținut venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

c) Persoanele fizice conform unor prevederi specifice legate de stabilirea bazei anuale de calcul al contribuțiilor sociale și de sănătate, în cazul utilizării unui alt nivel al salariului minim brut pe țară decât cel prevăzut de lege.

Din 2024 se aplică și noi reguli pentru veniturile din chirii. În timp ce, în 2023, impozitul era de 10%, în 2024, pentru veniturile din chirii, se aplică reguli noi pentru impozitare. Cota de impozitare rămâne 10%, dar acum se poate deduce o cotă fixă de 20%, fără să fie nevoie să păstrezi documente pentru cheltuieli sau înregistrări contabile. Asta înseamnă că impozitul efectiv scade la 8%, calculat per totalul veniturilor anuale obținute de proprietar.

O altă întrebare importantă este care este diferența între veniturile extrasalariale și veniturile din alte surse.

Veniturile extrasalariale includ orice venituri suplimentare obținute în afara salariului principal. Dacă aceste venituri depășesc anumite limite, trebuie declarate și impozitate, iar o parte din ele trebuie direcționate către contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.

Veniturile din alte surse intră într-o categorie ce acoperă o varietate largă de venituri impozabile, care nu se încadrează în categoriile tradiționale, cum ar fi salariile. Acestea includ prime de asigurare, câștiguri din contracte de asigurare, diferențe de prețuri pentru bunuri și servicii, onorarii din arbitraj comercial și multe altele. Aceste venituri trebuie raportate și impozitate corespunzător conform legii. De asemenea, conform Codului Fiscal, contribuabilii care obțin venituri din alte surse nu sunt obligați să completeze Registrul de evidență fiscală și să conducă evidența contabilă.

Potrivit legii, salariul minim luat în calcul pentru veniturile aferente anului trecut este de 3.000 de lei, chiar dacă acesta a fost majorat la 3.300 de lei. Legea mai spune că amenda pentru nedepunerea Declaraţiei unice este între 50 şi 500 de lei, iar dacă veniturile sunt declarate cu întârziere, contribuabilul va plăti dobânzi şi penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

Citește și: COD RUTIER 2024. Polițiștii vor putea amenda șoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau celor de supraveghere

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste șorici dacă vrei să iasă fraged. Ingredientul secret pe care puține gospodine îl folosesc
Capital.ro
Toată țara e în doliu. Iubita vedetă TV ne-a părăsit mult prea devreme: Nu meritai această soartă crudă
Playtech.ro
Cozonac cu 10 gălbenușuri. Nu se frământă mult și tot iese pufos, nu poți să dai greș cu această rețetă
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
„Întinde-te! Stai jos!”. Momentul în care medicul din Arabia Saudită a fost arestat în atacul terorist de la târgul de Crăciun din Germania
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Schimbări la factura de curent. Anunțul de ultima oră de la Hidroelectrica
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Oamenii lui au aflat adevărul abia acum: A ajuns să...
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
substantial.ro
Atac la târgul de Crăciun din Magdeburg: presupusul autor este un medic saudit cunoscut pentru poziții islamofobe
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! S-AU AFLAT CANDIDAȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine erau dacii și cum marcau începutul unui nou ciclu de viață? De unde a apărut ”dacopatia” ?