Pensii 2024: Un român „privilegiat” ia pensie de 17.000 de lei fără să fi muncit vreo zi

Pensiile speciale apar în dezbaterea publică doar îmn campaniile electorale. În schimb, beneficiarii numără sume uriaşe lună de lună.
Filip Stan
09 mai 2024, 10:51
Pensii 2024: Un român

În cazul beneficiarilor Legii 303/2002, care reglementează pensiile speciale, s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 24.151 lei, din care 21.287 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.700 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Restul de pensie de peste 17.000 de lei este partea necontributivă. Sau, altfel zis, partea pentru care respectivul pensionar nu a cotizat și nu a muncit.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna aprilie, 790 de persoane. Pensia medie era de 6.667 de lei, din care 3.132 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În cât timp poți ridica pensia de la Poștă dacă nu ești acasă când vine poștașul. CNPP a dat explicația
În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 849 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.727 de lei (3.240 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.374 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.896 de lei, din care 8.317 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 649 de persoane, media fiind de 9.831 de lei, din care 3.145 lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 2.188 de pensionari, pensia medie fiind de 6.247 de lei, din care 3.408 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Cu late cuvinte, există pensionari privilegiați în România. Aceștia sunt pensionarii speciali, cei care iau o pensie formată din 2 componente. O primă componentă este cea a contributivității. Pensionarii speciali primesc o sumă de bani la pensie pe baza sumelor cu care a contribuit la fondul de pensii în timp ce muncea.

Tot la pensie, li se adaugă o sumă de bani de la bugetul de stat, pentru care pensionarii speciali nu au contribuit. De obicei, partea din pensie care li se dă de la stat (necontributivă) este mult mai mare decât partea de pensie pentru care au contribuit.

Aceste pensii sunt posibile potrivit Legii 303 din 2002 care stabilește care este statul judecătorilor și procurorilor

Intereasant este că pensia de mai sus a crescut într-o singură lună de la 23.700 de lei la 24.150 de lei, cu aproape 500 de lei.Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în scădere cu 200 de persoane comparativ cu luna anterioară.

5.621 sunt beneficiari fiind beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Ministerul Muncii, anunţ important pentru toţi angajații din România. De când se majorează salariile pentru 1,6 milioane de români

Membrii Corpului diplomatic au avut o pensia medie era de 6.667 de lei, din care 3.132 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

849 de foști parlamenatri luau o pensia medie de 5.727 de lei. Din această sumă, 3.240 de lei au fost acoperiți de la bugetul de stat.

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România avea 1.374 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 12.896 de lei, din care 8.317 lei suportaţi din bugetul de stat.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!