Orice român care a cotizat în țara noastră cel puțin 15 ani, ideal 25, are dreptul la pensie, chiar dacă nu mai locuiește în prezent în România. Dacă în cazul celor care locuiesc în România legea stabilește că autoritățile au 45 de zile la dispoziție pentru a admite sau respinge o cerere de pensionare, în cazul celor din Diaspora legea nu stabilește niciun termen. Acest lucru va fi însă schimbat.
Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, citat de avocatnet.ro, casele de pensii să fie obligate să răspundă cererilor de pensionare formulate de cei ce locuiesc în străinătate în cel mult jumătate de an.
Propunerea legislativă de la Senat vizează modificarea Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, pentru a elimina discrepanța existentă în prezent atunci când vine vorba despre soluționarea cererilor de pensii naționale și a celor internaționale ori comunitare, respectiv lipsa unui termen pentru soluționarea celor din urmă.
“În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internaţional şi european la care România este parte, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii competentă din România, în termen de 6 luni de la data înregistrării cererii”, se arată în proiect.
Acest termen va putea fi prelungit cu maximum trei luni în situaţia în care, pentru soluţionarea cererii, sunt necesare documente şi/ sau operaţiuni suplimentare.