Recalcularea pensiilor este o etapă care ţine cu sufletul la gură milioane de români care speră ca după 1 septembrie anii grei de muncă să fie într-un final remuneraţi în mod echitabil.
Este vorba despre despre pensionarii cu cariere lungi şi cu contribuţii semnificative la sistemul de pensii şi pentru care, din păcate, traiul zilnic a devenit din ce în ce mai greu.
Totuși, datorită recalculării pensiilor, această categorie de românii poate primi şi până la 1.500 de lei bani în plus.
De exemplu, conform noii legi a pensiei şi a formulei de calcul, pensionarii cu pensii între 1.500 și 2.500 de lei lunar, respectiv cei cu un stagiu contributiv mai mare, cum ar fi 36 de ani sau mai mult, vor beneficia de creșteri semnificative.
Mai exact, un pensionar cu o pensie inițială de 2.300 de lei ar putea ajunge să primească 3.900 de lei după recalculare, în timp ce altul, cu o pensie inițială de 2.311 lei net, ar putea să primească 4.039 lei net, bani care pot transforma semnificativ veniturile şi calitatea vieţii pensionarilor din România, notează dailybusiness.ro.
La 1 ianuarie, pensiile românilor au crescut cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Ulterior, de la 1 septembrie, veniturile pensionarilor vor crește din nou, după recalcularea mult așteptată.
În acest sens, veniturile a aproximativ 3 milioane de pensionari ar urma să fie majorate după implementarea noii legi a pensiilor. Iar creșterile nu sunt deloc neglijabile. Mai exact, potrivit autorităților, acestea vor crește, în unele cazuri, cu până la 100%.
„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.
Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările. Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică.
Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.
Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.