Impozitele pe locuințe vor exploda din 2025. Cât va trebui să plătească românii pentru un apartament de două camere

Impozitul pe proprietate pentru locuințele românilor va suferi modificări fundamentale din 2025, potrivit modificărilor impuse de către Legea nr. 370/2022, care a ratificat și păstrarea intactă a formulei de calcul pentru 2023 și 2024.
Filip Stan
11 mai 2024, 12:07
Impozitele pe locuințe vor exploda din 2025. Cât va trebui să plătească românii pentru un apartament de două camere

Diferența majoră în felul în care se vor calcula impozitele pe locuință stă în faptul că proprietarii trebuie să se pregătească să plătească o taxă în funcție de valoarea de piață a imobilului, în loc de criteriul suprafeței, cum este cazul în prezent. Calcule făcute de jurnaliști și economiști plasează astfel noile impozite la cote triple în anumite cazuri pentru ce vor avea românii de plată începând de anul următor.

„Începând cu anul 2025, vor intra în vigoare noi reguli referitoare la impozitul local pe proprietate. Această schimbare legislativă a fost adoptată în 2022, dar aplicarea ei a fost amânată până în 2025. Noile reguli nu vor mai impune un plafon maxim pentru ratele de impozitare, ci este prevăzut că impozitele percepute vor fi mult mai strâns corelate cu valorile de piață. Această modificare va determina creșterea costurilor pentru majoritatea contribuabililor și ar putea influența evaluarea rentabilității investițiilor pentru investitori”, a afirmat Alex Milcev, Tax & Law Services Leader în cadrul EY România și Moldova.

Noul sistem de impozitare locală a clădirilor deținute de persoanele fizice și persoanele juridice a fost legiferat de un act normativ publicat în Monitorul Oficial în 2022. Legea 370/2022, care a intrat în vigoare pe 23 decembrie 2022, prevede o păstrare a regulilor actuale pentru impozitul local pe clădiri pentru 2023 și 2024 și modificarea sistemului de calcul începând din 2025.

Potrivit unor explicații oferite de Avocatnet.ro după studierea legii la momentul promulgării, în cazul persoanelor fizice se păstrează anul acesta regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte. Mai exact, în 2024, se aplică o cotă între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, aceasta determinându-se prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457), cu mențiunea că în general, legea prevede că valoarea impozabilă a clădirii este ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare.

Citește și: Se dau câte 500 de lei pentru familiile cu venituri reduse. Cum obţii ajutorul direct pe card

Începând cu anul 2025, însă, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale), arată sursa citată.

Pentru persoanele juridice, în 2024 sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă, prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani, arată legea nr. 370/2022.

Și în cazul companiilor, impozitul se va calcula, din 2025, prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii, aceasta determinându-se prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (așa-zisele grile notariale).

Analiștii sursei citate au amintit și că, începând cu 2023, a fost introdusă posibilitatea consiliilor locale de a scuti sau a reduce impozitul pentru locuințele noi sau reabilitate la care se fac lucrări de eficientizare energetică, pentru care s-au instalat sisteme de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau pentru care s-au făcut sisteme ecologice certificate pentru colectarea și tratarea apelor uzate rezultate din consumul propriu. Facilitatea se aplică (dacă se introduce la nivel de localitate, din moment ce e opțională) numai celor care au suportat din bani proprii cheltuielile necesare. Măsura este la punctul 13 de la articolul I din Legea 370/2022, potrivit sursei citate.

Cât vor fi impozitele pe locuință în 2025

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii Observator, valoarea unui apartament cu 2 camere, de 50 mp, construit într-un bloc nou este în medie de 150 000 euro. Dacă se va aplica o cotă minimă, de 0,1%, impozitul anual va fi de 150 euro, adică 750 de lei – aproape de 3 ori mai mult decât în prezent. În cazul capitalei, impozitul pentru un apartament de 3 camere dintr-un bloc situat în Bucureşti este de peste 300 de lei pentru o locuință considerată a valorând 120.000 de euro, așadar de anul viitor taxa s-ar putea dubla. Românii care deţin proprietăţi scumpe vor plăti însă cel mai mult, arată sursa citată. Impozitul pentru o vilă din centrul Capitalei în valoare de 4 milioane de euro va fi de 4.000 euro, adică 20.000 lei pe an, spun jurnaliștii.

Măsura ar fi menită să aducă mai mulţi bani la bugetele locale. În acest context, anul trecut, administraţiile locale au avut venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar 8 miliarde din impozitele pe proprietăti. Astfel, până în 2025, statul trebuie să stabilească şi care este valoarea de piaţă a locuinţelor. Pentru a face acest lucru, Ministerul finanțelor pregăteşte un sistem informatic nou cu bani europeni, arată sursa citată.

Citește și: Guvernul dă până la 12.000 de lei. Cine sunt românii care se încadrează și ce trebuie să facă pentru a obține banii de la stat

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Municipiul din România care s-a umplut de bani. Se află într-unul dintre dintre cele mai frumoase județe ale României. E campion la absorbția de fonduri europene, a luat peste 180 de milioane de euro și orașul s-a schimbat la față
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu va demisiona de la conducerea PSD dacă nu ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni