Urmează ca cinci milioane de pensionari să primească noile pensii după recalculare. Pensionarii trebuie să știe un lucru important, care-i interesează pe toți, și anume că pensiile nu vor scădea.
Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a spus că decizia nu se va distribui de fiecare dată când pensia înregistrează o creștere.
„Această decizie nu se va distribui de fiecare dată când pensia va înregistra o creștere. Nu vreau să las niciun loc de dubiu. Sumele necesare pentru recalculare sunt deja cuprinse în bugetul asigurărilor sociale.” a declarat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii.
„Când scrii o lege ai o anumită estimare pe acea ecuație pe care calculăm impactul bugetar. Bineînțeles, când ajungi la calculul final există posibilitatea să fie plusuri și minusuri. Deja se tipăresc primele decizii pentru pensiile care au fost recalculate. Până la data de 1 septembrie, toți seniorii din România vor primi acasă noua decizie, astfel încât să se poată efectua plățile conform calendarului legal” a mai precizat acesta, la Antena 3 CNN.
Ce găsesc românii pe noile taloane de pensie
În unele cazuri, majorările vor ajunge la 80 – 90%. Vizați de noile modificări sunt persoanele care au un stagiu foarte mare de cotizare, adică între 35 – 40 de ani. Această categorie de pensionari va beneficia de puncte de stabilitate pentru fiecare an în plus de muncă, în care au cotizat, peste cei 25 de ani, care reprezintă stagiul mediu.
Însă aceasta nu este singura creștere. Unii pensionari vor avea parte de o dublă recalculare și implicit o dublă majorare. Cei care au avut venituri extraordinare, adică prin acord global sau prime și sporuri pentru care s-au plătit contribuții, trebuie să depună actele doveditoare la casele de pensii și să solicite această recalculare.
Astfel, începând cu 1 septembrie, timp de 6 luni, angajații de la casele de pensii vor trebuie să facă această a doua recalculare. Însă în tot acest timp, plata pensiilor majorate este la mâna liderilor europeni. Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul de Finanțe negociază la Bruxelles o prelungire de până la șapte ani a perioadei în care România să iasă din procedura de deficit excesiv în contextul în care toate aceste majorări de pensii pun o presiune uriașă pe buget.