Demonstraţiile împotriva Guvernului turc au continuat în noaptea de marţi spre miercuri, În Istanbul şi Ankara, dar au fost mai puţin violente decât în zilele precedente.
Totuşi, în ciuda faptului că adjunctul premierul Recep Tayyip Erdogan, Bulent Arinc, le-a cerut scuze manifestanţilor pentru intervenţia în forţă a poliţiei, tensiunea era în continuare puternică miercuri dimineaţa, în a şasea zi de manifestaţii împotriva premierului turc, mii de persoane ieşind în stradă în cele două oraşe, informează BBC în ediţia online.
Însuşi preşedintele turc Abdullah Gul le-a adresat un mesaj tuturor cetăţenilor turci, nu numai protestatarilor. ”Protestele din Parcul Gezi nu înseamnă ‘Primăvara turcă’. Incidentele din Parcul Gezi sunt de departe mult mai diferite decât incidentele din Orientul Mijlociu. Puteţi vedea în Orientul Mijlociu ţări unde există dezbateri referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale. În acele ţări nu există alegeri libere, opinia publică nu este reflectată şi instanţele judiciare nu sunt la standarde occidentale”, a declarat preşedintele Gul într-o declaraţie postată pe site-ul său oficial. Subliniind că Turcia este în proces de negocieri cu Uniunea Europeană, preşedintele Gul a afirmat că ţara sa nu va da înapoi niciodată de la situaţia actuală.
”Turcia este o ţară care crede în democraţie, statul de drept şi justiţia funcţionează. Pot exista preocupări referitoare la mediu. Pot exista oameni care militează pentru protecţia mediului ori pentru drepturile animalelor. Opiniile diferite ar trebui să fie respectate. Toate acestea sunt probleme obişnuite care sunt întâlnite în ţările dezvoltate. În urmă cu doi ani, la Londra au fost incendiate maşini, au fost jefuite magazine şi au fost rănite persoane, din cauza unor probleme similare. Opiniile diferite ar trebui să fie respectate. Nimeni n-ar trebui să aibă îndoieli în legătură cu viitorul Turciei’‘, a afirmat preşedintele Gul.
Referindu-se la evenimentele din Parcul Gezi, ministrul turc pentru afaceri europene şi negociator-şef, Egemen Bagis, a afirmat că protestatarii n-au avut un mesaj comun şi că diferitele grupuri au avut diferite mesaje. El a reamintit că a trăit 17 ani în Statele Unite ale Americii unde a văzut o mulţime de proteste, subliniind că forţele de securitate din SUA şi din ţările UE au datoria de a-i împiedica pe protestatari să provoace pagube proprietăţii publice şi celei private.
Potrivit ministrului turc de interne, Muammer Guler, pagubele provocate în cursul violenţelor sunt estimate la peste 70 milioane de lire turceşti.
Lecţia protestatarilor pentru politicieni
Opoziţia turcă este de părere că tinerii le-au dat o lecţie politicienilor turci în cursul protestelor din ultimele zile. Preşedintele Partidului Republican al Poporului, CHP, principalul partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, a subliniat necesitatea anchetării poliţiştilor care au folosit forţa în mod disproporţionat împotriva demonstranţilor. ”Lumea a reacţionat în mod extrem”, a spus el.
Kilicdaroglu a mai spus că nu a văzut niciodată o astfel de mulţime la o reuniune a unui partid politic în Turcia. ”Tineri de la toate partidele, de toate credinţele şi identităţile cer libertate şi democraţie. Politicienii trebuie să reţină această imagine cu foarte multă atenţie”, a spus Kemal Kilicdaroglu, care a criticat şi presa că nu a mediatizat suficient evenimentele.