Burse de 3.000 de lei. Ce elevi pot să încaseze lunar un salariu de la stat

Elevii cu rezultate bune la învățătură vor primi burse de merit doar dacă vor avea mediile mai mari de 9,50 sau dacă obțin rezultate la olimpiade și concursuri școlare.
Filip Stan
13 mai 2024, 09:08
Burse de 3.000 de lei. Ce elevi pot să încaseze lunar un salariu de la stat

Începând cu anul școlar 2024-2025, se acordă burse de până la 3.000 de lei pentru elevi. Ministerul Educației schimbă regulile privind acordarea burselor de merit și cele rezultate în urma olimpiadelor și concursurilor școlare.

Ministerul Educației propune și un nou tip de bursă, de reziliență, pentru elevii cu medii de peste 7, conform noilor criterii de acordare a burselor pentru elevi pentru anul școlar 2024-2025 din proiectul de OUG.  Bursa de reziliență va avea valoarea de 300 de lei pe lună.

În plus, conform ministrei Ligia Deca, la zece absențe, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică, scrie Edupedu.

Între timp, în acest an școlat, bursa de merit se acordă, în 2024, celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Bursele de merit se acordă în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale.

Cum se încheie mediile elevilor la final de an școlar 2024. Iată cum se calculează pentru media la fiecare disciplină și media generală

Pentru elevii de clasa a V-a, bursele de merit se acordă în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecime, fără a fi rotunjite, a notelor pe care aceștia le-au obținut în primele două intervale de învățare în anul școlar în curs.

Pentru elevii de clasa a IX-a, bursele de merit se acordă pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional. Bursele de merit se mai acordă și elevilor care au fost premiați la etapele județene ale olimpiadele școlare și elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale. De asemenea, cei care au obținut medalii de aur la campionate naționale organizate e federațiile sportive naționale în sporturi olimpice sunt recompensați cu bursă.

Pentru a beneficia de bursa de merit în 2024, elevii trebuie să depună la secretatul școlii copiile certificate ale diplomelor obținute la competiții, în primele 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor din anul școlar.

Totodată, pentru bunele de excelență olimpică I se iau în calcul distincțiile, premiul I, II, III și mențiuni obținute la olimpiade internaționale. Asta include și Olimpiada națională a Sportului Școlar.

Bursele de merit se plătesc lunar pe perioada cursurilor școlare, pe data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

Un elev poate beneficia de o singură bursă de merit pe an, indiferent e rezultatele obținute în anul școlar anterior.

În anul școlar 2023-2024, valoarea bursei de merit pentru elevi este de 450 de lei, dar lunar se scad zilele când nu s-au făcut cursuri, astfel că diferă cuantumul.

Valoare burse elevi 2024

  • Bursa de excelență olimpică I – intre 750 si 3000 de lei
    Bursa de excelență olimpică II – 700 de lei
    Bursa de merit – 450 de lei
    Bursa socială – 300 de lei
    Bursa pentru mame minore – 700 de lei
    Bursa tehnologica – 300 de lei

Bursa socială
Bursa socială este în cuantum de 300 de lei pe lună și reprezintă o formă de sprijin pentru elevii care vin din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile ori cu situații medicale speciale, pentru a putea merge la școală și pentru a împiedica abandonul școlar.

Prin excepție, se acordă burse sociale și elevilor minori, respectiv elevilor în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele de tip „A doua șansă”.

Elevii care au bursă socială își pot păstra confidențialitatea privind identitate, a datelor cu caracter personal și a informațiilor referitoare la situația în care se află.

Nu sunt bani pentru majorările promise profesorilor. Ministerul Educației spune că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari creșterilor salariale
Dreptul la bursă socială al elevilor din familii cu venituri minime se acordă în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.

Acordarea bursei se face după comunicarea de către agențiile pentru plăți și inspecție școlară socială județeană, respectiv a Muncipiului București, a listei elevilor care frecventează învățământul la zi și care provin din familii beneficiare de ajutor de incluziune.

Bursele sociale se acordă în baza unor condiții privind venitul mediu net pe membru de familie. Bursele sociale se pot cumula cu alte tipuri de burse.

Bursa tehnologică
Aceste burse se adresează elevilor care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite de lege. Acest tip de bursă pot fi cumulate cu orice alt tip de bursă.

Acest tip de bursă este o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic în condițiile metodologiei-cadru.

Bursa tehnologică înlocuiește bursa profesională care se acorda până anul trecut. Mai exact, statul vrea să susțină participarea și reușită școlară a elevilor din învățământul profesional. Cuantumul acestei burse este de 300 de lei și se acordă lunar pe perioada cursurilor.

Totuși, dacă elevii cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate, nu mai primesc această bursă.

Tipul acesta de bursă nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, dacă elevul a comis abateri disciplinare grave și are media generală la purtare sub nota 7 în anul precedent.

În plus, nici elevii repetenți nu beneficiază de această bursă în anul pe care îl repetă.

Bursa socială, bursa tehnologică și bursa pentru mame minore pot fi cumulate între ele și/sau cu bursa de excelență olimpică I sau II ori cu bursa de merit.

Bursa pentru mame minore
Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ beneficiază de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția să frecventeze orele de curs.

Aceasta este o formă de sprijin pentru mamele minore pentru a susține participarea lor la educație și a preveni abandonul și nereușita școlară.

Burse elevi 2024, s-au schimbat iar regulile. Cât mai este bursa de merit şi când intră banii pe card
Pentru a primi această bursă, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună la unitatea de învățământ cererea părintelui/reprezentantului legal și certificatul de naştere pentru copilul/copiii aflat/aflaţi în întreţinerea mamei minore.

Bursa pentru mamele minore este disponibilă pe tot parcursul anului școlar, inclusiv în timpul examenelor importante, cum ar fi evaluarea națională sau bacalaureatul, și în timpul pregătirii practice.

Cu toate acestea, dacă o mamă acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu va primi bursa pentru acea lună.

Decizia de a retrage bursa în astfel de cazuri este luată de directorul școlii, la sugestia Comisiei de management al burselor.

Bursele sunt plătite lunar de către școlile respective, până la data de 15 a lunii pentru luna anterioară. Dacă ziua de 15 cade într-o zi de odihnă săptămânală, într-o zi de sărbătoare legală sau într-o zi liberă, plățile vor fi făcute în ziua lucrătoare precedentă.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu un ardei iute
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Kim Jong Un acuză SUA de intensificarea tensiunilor şi riscul unui război nuclear
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?