Lenovo interzis în Germania. Decizia de ultimă oră a tribunalului

Pe 11 mai 2024, o nouă evoluție în disputa continuă privind brevetele între Lenovo, Motorola și InterDigital a ieșit la iveală. Conform deciziei instanței, vânzările mai multor dispozitive Lenovo și Motorola care utilizează module WWAN, cruciale pentru conectivitatea la internet mobil, sunt acum interzise în Germania.
Mircea Filipescu
12 mai 2024, 20:13
Lenovo interzis în Germania. Decizia de ultimă oră a tribunalului

Această interdicție afectează nu numai smartphone-urile Motorola, ci și gama mai largă de dispozitive mobile Lenovo. Acest lucru include tabletele și laptopurile care folosesc rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G. În prezent, site-ul german al Motorola nu listează niciunul dintre smartphone-urile sau tabletele sale la vânzare. Acesta are doar câteva accesorii care nu utilizează tehnologia contestată.

Contextul disputei în care este implicată compania Lenovo

Disputa se centrează în jurul termenilor de licențiere pentru tehnologia WWAN utilizată în produsele Lenovo. Aceasta include modelele recent lansate de smartphone-uri, cum ar fi Edge 50 Ultra. Aceste dispozitive folosesc tehnologia pentru care InterDigital deține brevete. Au apărut neînțelegeri cu privire la taxele pe care Lenovo ar trebui să le plătească pentru utilizarea lor. InterDigital susține că Lenovo nu a îndeplinit cerințele sale pentru taxe de licențiere corecte și rezonabile. Acest lucru i-a determinat să caute recurs legal. Lenovo, pe de altă parte, susține că termenii InterDigital nu sunt corecți și intenționează să atace decizia.

Disputa își are rădăcinile în lumea complexă a patentelor esențiale pentru standarde (SEPs) și a termenilor de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii (FRAND). SEPs sunt critice pentru funcționalitățile tehnologice cheie în comunicațiile mobile, iar companii precum InterDigital dețin multe dintre aceste patente. Lipsa unor prevederi specifice privind ceea ce înseamnă principiul FRAND în cadrul UE lasă loc pentru interpretare și dispute suplimentare. Neînțelegerile se axează adesea pe interpretarea a ceea ce constituie termeni de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii. Germania a devenit un punct central pentru aceste dispute datorită cadrului său legal favorabil reclamantului pentru litigiile privind brevetele. Curțile țării au emis mai multe interdicții împotriva companiilor precum Lenovo și Motorola, interzicându-le să vândă dispozitive care, presupus, încalcă SEPs.

Decizia Instanței

Tribunalul Districtual I din München a decis în favoarea InterDigital în luna mai, determinând o aplicare imediată a interdicției după ce reclamantul a depus o garanție de patru milioane de euro. Decizia instanței interzice Lenovo să vândă, să ofere sau să importe orice dispozitive cu module WWAN, inclusiv smartphone-uri, tablete și laptopuri care utilizează rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G.

Impactul asupra Consumatorilor și Comercianților Pentru consumatorii germani, impactul interdicției devine treptat evident. Deși Lenovo și Motorola Mobility au încetat să listeze produsele afectate pe site-urile lor germane, unii comercianți continuă să vândă stocurile existente. Odată ce aceste stocuri se epuizează, pot apărea penurii și probleme de livrare.

Implicații Mai Largi

Această luptă legală nu este izolată, ci face parte dintr-un model mai larg de dispute privind așa-numitele patente esențiale pentru standarde, care sunt critice pentru funcționalitățile tehnologice cheie în comunicațiile mobile. Neînțelegerile se axează adesea pe interpretarea a ceea ce constituie termeni de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii – o chestiune încă nu clar definită în legislația europeană. Această situație subliniază tensiunile în curs de desfășurare în industria tehnologică globală privind licențierea patentelor, cu Germania devenind un punct central.

Concluzii

Disputele actuale pun în lumină dificultățile întâmpinate de companiile din industria tehnologică în stabilirea unor standarde clare și juste pentru licențierea tehnologiilor esențiale. Acestea afectează nu numai părțile implicate în litigiu, ci și consumatorii și întregul mediu de afaceri.

În trecut, dispute similare au avut loc între InterDigital și alte companii din industria telecomunicațiilor. De exemplu, anul trecut, Curtea Superioară din Marea Britanie a decis că taxa de licențiere pentru patentele InterDigital nu ar trebui să depășească 0,175 dolari pe dispozitiv. Această decizie a fost parte a unei bătălii mai largi privind principiul FRAND în licențierea brevetelor.

Viitorul disputei pare să fie plin de provocări și incertitudini. Urmează să aibă loc noi confruntări legale, iar negocierile pentru rezolvarea problemelor legate de termenii de licențiere FRAND și taxele pentru patente vor continua. În prezent, atenția este îndreptată spre Londra, unde Curtea de Apel din Marea Britanie va analiza decizia extinsă privind FRAND dată de judecătorul James Mellor. Lenovo a inițiat un al doilea proces FRAND în această bătălie, cerând Curții Supreme din Marea Britanie să stabilească o rată de licențiere globală pentru întregul portofoliu al InterDigital, inclusiv patentele de implementare, precum și SEPs.

Citește și: Apple introduce ”buletinul electronic”. Utilizatorii își vor putea folosi actul de identitate sau permisul de conducere direct de pe iPhone și Apple watch

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Iarna își face de cap înainte de alegeri. Urgie în 23 de județe
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Descoperire surprinzătoare: Meduzele pot inversa procesul de îmbătrânire
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni