Avertisment pentru românii care stau la curte. Este ilegal, se pedepsește cu amenzi mari şi chiar cu închisoare

Oamenii își cumpără camere pentru a-și supraveghea casele, curțile, bunurile și pentru a-i proteja pe cei dragi. Însă, trebuie să aibă grijă cum le amplasează în casă sau curte.
Filip Stan
14 mai 2024, 12:21
Avertisment pentru românii care stau la curte. Este ilegal, se pedepsește cu amenzi mari şi chiar cu închisoare

Tot mai mulţi români care locuiesc la curte îşi montează camere de supraveghere. Iată însă ce prevede legislaţia în aceste situaţii.

Regulamentul european menționat spune că trebuie să montezi camerele în așa fel încât să nu filmeze deloc la vecini. Nici măcar temporar sau parțial. Așadar, ca să fii sigur că nu-ți iei amendă pentru un lucru pe care nu l-ai avut în vedere, trebuie să analizezi cu grijă unghiul de filmare al camerei pe care o deții sau pe care vrei să ți-o cumperi și să o amplasezi în așa fel încât în timpul filmării să nu “bată” deloc la vecini. Nu e chiar simplu, mai ales dacă spațiul e îngust și e și în mijlocul unei zone urbane aglomerate. Deci poți să supraveghezi numai casa și curtea ta. Nimic altceva. Iar filmarea o poți folosi strict în scop personal – în caz de incident o poți oferi poliției pentru identificarea făptașului.

Tot mai mulţi români preferă să aibă o casă la curte. Sunt multe beneficii, dar, evident, totul vine și cu numeroase provocări. În ultima vreme, odată cu avansarea tehnologiei și apariția unor noi sisteme pe piață, tot mai mulți români se confruntă cu o situație neplăcută.

În ce condiţii ai voie să montezi camere de supraveghere la bloc. Ce este interzis să filmezi, amenzile sunt imense


Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal spune că persoanele fizice pot folosi sonerii cu camere video pentru interes personal – pentru a identifica cine sună la ușa mai ușor decât printr-un vizor, de exemplu. Atât timp cât imaginile astfel obținute sunt folosite în scop personal, nu încalci regulamentul. Evident, nu poți pune imaginile obținute pe platformele de socializare în caz că … te-a vizitat vreo vedetă sau s-a petrecut vreun incident.

Tot mai mulți români se bazează pe firme specializate în securitate. Ei vor să fie protejaţi, fie că vorbim despre locuinţă sau despre bunurile pe care le deţin acolo.

Sistemele de alarmă nu mai sunt un lucru rar, fiind prezente într-o multitudine de case din țară, iar camerele de supraveghere reprezintă o parte esențială a acestor sisteme. Cu toate acestea, uneori aceste camere sunt instalate fără a se lua în considerare un aspect important: ce anume monitorizează, mai exact, aceste camere de supraveghere.

Drept urmare, există situații în care aceste dispozitive de supraveghere pot filma nu doar curtea proprietarului, ci și cea a vecinilor.

Iată ce spune legea despre ce reprezintă, mai exact, violarea vieţii private.

„ (1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (…)

(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată în Codul Penal.

Citeşte şi: Amendă de 100.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Greşeala banală pe care o fac tot mai mulţi proprietari, legea e clară!

Camere de supraveghere de tip martor de trafic

Fără excepție, cei care le folosesc o fac pentru a avea o dovadă clară în caz de incident în trafic. Și cum pe șoselele noastre se întâmplă multe, e mai mult decât binevenit să ai un martor de trafic. Mai sunt și situații în care mergi cu mașină în concediu și vrei să filmezi traseul parcurs ca să-l ai ca amintire. Deci, să utilizezi camera în scop personal. Dacă asta faci, e foarte bine, nu încalci regulamentul. Dar dacă ai trecut printr-o experiență și vrei să ceri părerea “frenzilor” din social media… deja depășești limita impusă. Poți să-ți iei amendă, dacă filmulețul ajunge sub ochii cuiva de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal instituție autorizată să te sancționeze (împreună cu Poliția, bineînțeles).

Action camere pe căști, motociclete, biciclete etc.

Persoanele active care vizitează regulat locuri uimitoare sunt mereu gata să filmeze cu action camere. Și o pot face, ca și în celelalte cazuri, dacă ceea ce au filmat păstrează pentru uz personal. Nu pot face publice imaginile filmate pe internet, pe platformele de socializare, mai ales dacă persoanele care apar în filmare nu și-au dat acordul sau dacă nu ai permis de la cei în drept (proprietarii locului în cauză).

Spynews
Edi Iordănescu se întoarce în Germania, după Euro 2024. Va mai antrena sau nu Echipa Națională de Fotbal a României
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
S-a dat lege obligatorie pentru casele și blocurile vechi. Iohannis a semnat joi, 4 iulie
Playtech.ro
Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Codul Rutier a fost modificat! Se aplică noi amenzi în aceste situații!
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Câți bani va încasa România pentru parcursul de la Euro 2024. Suma colosală cu care s-a întors acasă Echipa Națională de Fotbal
Spynews
Star Matinal. Ioana și Ilie Năstase s-au despărțit? Soția fostului tenismen s-ar fi întâlnit cu Nick Rădoi / VIDEO
Evz.ro
Antonia a încins, din nou, internetul. Vedeta le-a sucit mințile fanilor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
BREAKING NEWS: Decizie fără precedent a lui Marcel Ciolacu! Niciun premier nu a mai făcut asta în istoria României
kanald.ro
UPDATE A fost afișat baremul pentru pentru examenul scris la Fizică, Chimie, Biologie și Informatică pentru profilul real BAC 2024
Capital.ro
NU se mai plătește TAXĂ. Scutirea va fi trecută în lege: Exact cât are nevoie o familie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Taxe vamale provizorii pe vehicule electrice din China, impuse de Comisia Europeană
MediaFlux
PENSIILE se RECALCULEAZĂ ANUAL! ANUNȚ pentru toți SENIORII
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!