Părinții din Bihor care și-au retras copiii de la școală pentru a face homeschooling, obligați să-i reînscrie pe copii în învăţământul general obligatoriu

Părinții din Bihor care și-au retras cei patru copii de la școala primară și gimnaziu, în pandemie, pentru a face homeschooling, trebuie să îi înscrie pe copii în învăţământul general obligatoriu, “exclusiv într-o instituţie de învăţământ acreditată în România (nu altundeva)”, conform sentinței date de Curtea de Apel Oradea.
Alina Costache
14 mai 2024, 15:16
Părinții din Bihor care și-au retras copiii de la școală pentru a face homeschooling, obligați să-i reînscrie pe copii în învăţământul general obligatoriu

Părinții din Bihor care și-au retras copiii de la școală pentru a face homeschooling sunt obligați să-i înscrie pe copii în învăţământul general obligatoriu “exclusiv într-o instituţie de învăţământ acreditată în România (nu altundeva)”, motivează Curtea de Apel Oradea, în sentința dată pe 9 mai. Decizia este definitivă și menține “în totalitate” sentința inițială a Judecătoriei Aleșd, din decembrie 2023, care fusese contestată de părinți.

“Cei doi inculpaţi [n. red părinții] au înţeles ca în luna septembrie 2021, să retragă pe cei patru minori de la cursurile învățământului general obligatoriu, fără ca în paralel să îi înscrie la o altă unitate de învăţământ acreditată, unde să beneficieze de educaţia necesară şi nu în ultimul rând de socializarea cu alţi copii de vârsta lor”, mai scrie în decizia definitivă a Curții de Apel, citată de edupedu.ro.

Citește și: Dragoş Bucur explică ce înseamnă homeschooling, sistemul de învățământ al copiilor lui: „Școala, așa cum e ea organizată, nu îi ajută”

Forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, conform prevederilor Legii nr 1/2011 – Legea educației naționale.

Părinții celor patru copii din Bihor, retrași în pandemie de la școală în 2020, pentru că nu erau de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie, au susținut în fața instanței atunci că ar fi înscris copiii la o școală de tip homeschooling. Aceștia aveau 8, 10, 11 și 13 ani când au fost retrași de la școală, iar potrivit evaluării psihologice de la dosar, copiii care învățau acasă cu părinții, “prezentau un nivel de dezvoltare al gândirii cu mari lacune în achiziţiile şcolare raportat la vârstă şi clasa de studiu și imaturitate psiho-emoţională”.

“Astfel, inculpaţii [n. red părinții] (… ) trebuie să înscrie efectiv minorii la o şcoală acreditată în România, nici una din instituţiile de învăţământ invocate de inculpaţi nu sunt acreditate în România, precum nici sistemul de învăţământ propriu-zis, pe care aceste instituţii îl practică la distanţă. Este lipsit de relevanţă faptul că aceste instituţii de învăţământ sunt acreditate sau nu în alte ţări, atâta timp cât copii inculpaţilor sunt în România. Nimic nu îi opreşte pe inculpaţi să se mute în S.U.A şi să îşi înscrie minorii la orice şcoală acolo acreditată”, precizează Curtea de Apel Oradea.

Citește și: Cum ajung părinții să fie „racolați” să-și retragă copiii din școli în favoarea homeschooling. Un fost inspector acuză „filiera bisericilor neoprotestante”

“De asemenea, având în vedere şi cele mai sus evocate, orice adrese la instituţii din S.U.A., precum Ministerul Educaţiei, sunt neavenite şi inutile soluţionării prezentei cauze, întrucât, instituţiile de învăţământ invocate de inculpaţi, nu sunt acreditate în România. Prin urmare, nu ne interesează dacă ele sunt sau nu acreditate în S.U.A sau în orice altă ţară. Este foarte simplu: cât timp minorii se află în România, trebuie să urmeze învăţământul general obligatoriu, exclusiv într-o instituţie de învăţământ acreditată în România (nu altundeva)”, scrie în motivarea Curții de Apel din 9 mai 2024.

Instanța a mai subliniat și necesitatea socializării copiilor cu elevi de vârsta lor:

“Părintele are obligaţia de a asigura o minimă educaţie copiilor lor, prin obligaţia impusă de legiuitor în sarcina părinţilor (sau evident a altor persoane cărora le sunt încredinţaţi minorii, potrivit legii) de a-şi înscrie copiii la şcoală. Infracţiunea prevăzută de art. 380 Cod penal, se consumă, fie în momentul în care părintele retrage minorul de la cursurile învățământului general obligatoriu, fie în momentul în care, deşi nu a retras minorul de la cursurile învățământului general obligatoriu, îl împiedică pe acesta în orice mod să meargă la şcoală. În mod evident, nu se pune problema întrunirii elementelor constitutive ale acestei infracţiuni în situaţia în care minorii sunt transferaţi de la o unitate de învăţământ acreditată, la alta. În prezenta speţă însă, din motive ce scapă instanţei, cei doi inculpaţi au înţeles ca în luna septembrie 2021, să retragă pe cei patru minori de la cursurile învățământului general obligatoriu, fără ca în paralel să îi înscrie la o altă unitate de învăţământ acreditată, unde să beneficieze de educaţia necesară şi nu în ultimul rând de socializarea cu alţi copii de vârsta lor”, se arată în decizie.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni