Săptămâna de lucru de 4 zile, cu vinerea liberă. Argumente pro şi contra pentru weekend de trei zile

În ultima perioada, ideea unei săptâmâni de lucru de patru zile a devenit populară şi în firmele din Romania.
Filip Stan
13 iun. 2024, 13:47
Săptămâna de lucru de 4 zile, cu vinerea liberă. Argumente pro şi contra pentru weekend de trei zile

Săptămâna de lucru de 4 zile în România, o idee bună sau nu prea?  Acest model promite un echilibru mai bun intre munca si viata personala si o productivitate mai mare. Dar, trecerea la acest sistem poate aduce si cateva probleme. Haideti sa analizam ce avantaje si dezavantaje ar putea avea acest model pentru angajati si companii.

Vinerea liberă. Ţara unde TOŢI angajaţii vor lucra patru zile pe săptămână, dar salariul rămâne același

Săptămâna de lucru de 4 zile. Avantaje:

1. Mai multa eficienta la munca
Se pare ca lucrand mai putin, oamenii pot sa fie mai eficienti. Un studiu din Islanda a aratat ca angajatii care lucreaza mai putine ore pastreaza aceeasi productivitate sau chiar isi imbunatatesc rezultatele. In Romania, unde multe persoane sunt obosite din cauza programului lung, o saptamana mai scurta ar putea sa ajute la refacerea energiei si la o munca mai productiva.

2. Sanatate mai buna pentru angajati
Un alt beneficiu important este sanatatea angajatilor. Cu mai mult timp liber, oamenii se pot odihni mai bine, pot petrece timp cu familia sau se pot relaxa. Toate acestea reduc stresul si imbunatatesc starea generala de sanatate. Angajatii fericiti si sanatosi sunt mai putin predispusi sa sufere de epuizare si sunt mai motivati la munca.

3. Mai putine absente si plecari din companie
Cand angajatii sunt multumiti cu programul lor de lucru, sunt mai putin probabil sa lipseasca de la munca sau sa isi schimbe locul de munca. Asta inseamna mai putine costuri pentru companie cu recrutari si pregatirea noilor veniti.

Săptămâna de lucru de 4 zile. Dezavantaje:

1. Probleme cu programul de lucru
Trecerea la un program de patru zile poate fi complicata, mai ales pentru serviciile care trebuie sa fie disponibile non-stop, cum ar fi spitalele sau magazinele. Aici, un program mai scurt poate insemna nevoia de mai multi angajati pentru a acoperi toate turele, ceea ce ar creste cheltuielile.

Săptămână cu 4 zile lucrătoare, weekend de trei zile. Program de lucru mai scurt pentru aceşti angajaţi

2. Salarii si cheltuieli
O preocupare majora este legata de bani. Pentru multe firme, mai ales pentru cele mici si mijlocii, sa mentina salariile la acelasi nivel cu mai putine zile de munca nu este usor. Plus, orele suplimentare necesare pentru a acoperi timpul liber ar putea creste costurile, anuland orice beneficiu adus de cresterea productivitatii.

3. Impactul asupra economiei
Unii experti se tem ca, lucrand mai putin, productia ar putea scadea. Aceasta ar putea afecta cresterea economica a tarii. Daca firmele produc mai putin, acest lucru se poate reflecta si in veniturile nationale.

Desi saptamana de lucru de patru zile are multe beneficii (mai multa productivitate si angajatii mai relaxati si mai sanatosi), exista si probleme care nu pot fi ignorate. Trebuie sa ne gandim bine daca acest model se potriveste cu specificul fiecarei companii si sector. In Romania, acest sistem ar putea fi un pas inainte pentru modernizarea pietei muncii, dar trebuie implementat cu grija si adaptat la nevoile reale ale angajatilor si companiilor.

ZILE LIBERE: Veşti proaste pentru angajaţii din România care aşteptau săptămâna de lucru de 4 zile. De ce nu va fi vinerea liberă

Săptămâna de lucru de patru zile revine în atenția jucătorilor de pe piața muncii, întrucât cel mai mare experiment internațional în acest sens s-a încheiat de curând și a avut rezultate pozitive. În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30% vor îl adopta definitiv. Deși ar revoluționa complet dinamica pe piața muncii din România, în prezent doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, arată un sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs.

După anii dificili în care pe piața muncii au predominat tendințele legate de demisionare sau reducerea efortului la job, această nouă măsură ar fi binevenită pentru a spori retenția angajaților. Mai mult, prevederile din Codul Muncii permit redistribuirea activității pe durata a 4 zile lucrătoare, în loc de 5, cum este în prezent, deci decizia rămâne la angajatori dacă sunt dispuși să reducă numărul de zile lucrate.

Vinerea liberă, s-au votat mai multe zile libere! Românii vor minivacanţă de trei zile în fiecare săptămână

Deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, potrivit sondajului BestJobs, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și implicit productivitatea. Aproape 35% sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul.

Săptămâna de lucru de 4 zile: ce ar facea românii cu ziua liberă

În ziua liberă, respondenții spun că ar face mai multe activități în familie (59%), s-ar ocupa de sarcinile administrative de care nu se pot ocupa în timpului programului de lucru (44%), ar dedica mai mult timp pasiunilor și hobby-urilor (40%) sau ar alege să se odihnească (39%). Cu alte cuvinte, ziua liberă ar contribui la un stil de viață mai echilibrat.

„Așa cum munca remote era privită ca excepție înainte de pandemie, așa pare să fie și săptămâna scurtă de lucru acum. Nu e de mirare că o astfel de tendință este atât de bine primită în rândul angajaților, mai ales după impactul asupra bunăstării psihice al ultimilor ani. Angajații vor mai mult timp liber, pentru a se deconecta de presiunea de la job, pentru a dedica familiei și celor dragi, pentru a investi în activități cu impact în sănătatea fizică și psihică, după cum ei declară în cadrul sondajului. Angajatorii ar trebui să fie deschiși la o astfel de măsură, pentru că va ajunge să fie cel puțin la fel de apreciată cum este în prezent flexibilitatea și va contribui la atragerea și retenția angajaților valoroși. În plus, se pot găsi formule de distribuire a activității care să asigure prezența unei părți dintre angajați la birou în fiecare zi lucrătoare, astfel încât să se plieze pe programul clienților”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Vouchere de vacanţă 2023 şi pentru angajaţii de la privat. Cei 3000 de lei se deduc din impozitul pe venit

Reducerea săptămânii de lucru ar avea un efect pozitiv și asupra modului de lucru. În prezent, rezultatele sondajului BestJobs arată că 4 din 10 angajați lucrează în sistem hibrid, în timp ce 29% își desfășoară activitatea în totalitate remote și 28% doar de la birou. Sistemul hibrid este implementat diferit de la o companie la alta, astfel că cei mai mulți (37%) lucrează o singură zi de la birou și 4 de acasă. Alți 28% merg la sediu 2 zile pe săptămână, 20% fac această navetă pentru 3 zile pe săptămână și 14% lucrează o singură zi de acasă.

Sondajul a fost realizat în luna februarie, cu 2.223 de utilizatori de internet respondenți din rândul angajaților și 254 respondenți reprezentând companiile.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 23 de ani în domeniu, BestJobs se implică permanent în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare, recrutare și de dezvoltare profesională și personală. Pentru accelerarea recrutării, BestJobs pune la dispoziția companiilor experți în recrutare dedicați, prin serviciul HIRE. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Soluționare HALUCINANTĂ în cazul lui Robert de la Insula Iubirii. Ce s-a întâmplat la Poliția Animalelor, a povestit totul cu zâmbetul pe buze
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'