Senatoarea S.O.S România, Diana Iovanovici Şoşoacă, a declarat în şedinţa comună solemnă a celor două Camerei, că în această zi trebuia în primul rând să comemorăm conform legii 127 din 2017 Ziua Naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.
”Astăzi, trebuia în primul rând să comemorăm conform legii 127 din 2017 Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. În timp ce noi am salvat peste 400.000 de evrei în al Doilea Război Mondial, iudeo-bolşevicii au omorât peste 800.000 de români în temniţele comuniste”, a spus Diana Ivanovici Şoşoacă de la tribuna plenului reunit.
”Cum este posibil ca dumneavoastră, Parlamentul României, să trădaţi poporul român şi interesele ţării noastre? (..) Există cumva principiul de reciprocitate între România şi Israel astfel încât astăzi sau de 1 Decembrie sau în orice altă zi să se arboreze steagul României şi întregul Israel să celebreze România şi poporul român? Sau am ajuns sclavi în ţara noastră?”, a completat aceasta. Senatoarea a mai afirmat că ”avem obligatorie istoria evreilor, când ei nu au obligatoriu istoria românilor şi avem un membru al evreilor în CSAT, pentru că a tras sforile domnul Vexler”. ”Avem zi naţională a Israelului deşi noi am recunoscut Statul Israel în 11 iunie 1948. De ce a trebuit să instituiţi pe 14 mai, când este ziua celor omorâţi în temniţele comuniste? Ruşine Parlamentului României. Trădătorilor!”, a mai spus Diana Iovanovici Şoşoacă.
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a declarat că ”prietenia dintre România şi Israel este mai puternică ca niciodată”. ”Sunt convins că solidaritatea manifestată în momentele grele va face să ducem aceatsă relaţie la un nivel superior, pe viitor”, a arătat Simonis.
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor a subliniat că ”avem fără îndoială principii şi valori comune, care s-au consolidate în cei 76 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte dar avem şi un parteneriat cu valenţe strategice”.
”E de datoria noastră, a tuturor celor din Parlamentul României, să folosim diplomaţia parlamentară pentru a accelera colaborarea dintre naţiunile noastre, inclusiv în cee ace priveşte atragerea de investiţii majore”, a precizat Alfred Simonis.
La rândul lui, deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), a arătat că ”în lumea de astăzi, a devenit aproape de necrezut să poţi asculta alături de imnul national, imnul Statului Israel”. ”Într-o perioadă normală, gestul pe care îl facem astăzi ar fi avut o importanţă deosebită în sine, dar în contextul actual, marcarea la nivel national a Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel este cu adevărat un act istoric”, a menţionat Vexler.
El a mai spus că ”deşi s-a aflat aproape continuu într-un mediu ostil, Statul Israel a rămas un simbol al democraţiei, un model pentru o societate tolerantă dar şi un reper global pentru cercetare şi inovare”.
”Unul din partenerii esenţiali ai României, atât în Orientul Mijlociu cât şi la nivel mondial, Statul Israel a sprijinit în permanenţă ţara noastră şi poporul român, aducând contribuţii majore, care s-au concretizat în numeroase domenii de interes national. Totul, însă, se poate schimba într-o clipă, aşa cum am putut vedea după atacurile teroriste din 7 octombrie de anul trecut, aşa cum putem vedea în fiecare zi”, a completat Silviu Vexler, arătând că ”atunci când atacarea Statului Israel a devenit o obişnuinţă, România a ales să să fie de partea corectă a istoriei”.