Guvernul nu a renunţat la creşterea salariului minim. Care vor fi elementele formulei de calcul

Consultări între oficialii Ministerului Muncii, sindicate şi patronate pentru implementarea mecanismului de stabilire a salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Marcel Ciolacu a anunţat că Executivul are intenţia clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei.
Filip Stan
14 mai 2024, 18:47
Guvernul nu a renunţat la creşterea salariului minim. Care vor fi elementele formulei de calcul
Cât ar urma să fie valoarea salariului minim de la 1 iulie 2024. Simona Bucura-Oprescu a explicat cum se va aplica legea

Oficiali ai Ministerului Muncii, reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor au participat, marţi, la o consultate pe tema mecanismului  pentru creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

 Creşterea salariului minim va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii

”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a organizat, marţi, consultări cu partenerii sociali din sindicatele şi patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată”, a transmis, marţi, Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii.

”Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici”, a mai transmis sursa citată.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la Braşov, că săptămâna aceasta începe discuţiile cu partenerii sociali legal de majorarea salariilor şi impozitarea pe muncă.
Marcel Ciolacu dezvăluie obiectivul Guvernului privind salariul minim în România. Suma menţionată de premier

El a arătat că, pentru că doreşte să nu aibă cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, ci se vor da deduceri pentru cei cu venituri mici. Ciolacu a menţionat că nu vrea să ia în acest moment decizii emoţionale şi să distrugă tot echilibrul macroeconomic.

De asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că Executivul are intenţia clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei.

”Haideţi mai întâi să avem întâlnirea cu partenerii sociali, atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele şi, ca de fiecare dată, vom veni şi vă vom informa”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat ce va fi, începând cu luna iulie, atunci când expiră facilitatea de 200 lei din salariul minim scutiţi de taxe şi dacă această măsură va fi prelungită, marţi la Braşov, unde a avut loc o şedinţă de Guvern.

Şeful Executivului a mai fost chestionat dacă există posibilitatea ca salariul minim să crească din toamnă şi nu în luna iulie. ”În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700”, a explicat Ciolacu.

Sindicatele funcţionarilor publici din Parlament îşi declară solidaritatea cu protestul angajaţilor Secretariatului General al Guvernului / Angajaţii reclamă că, din anul 2017, salariile nu au înregistrat modificări semnificative

Sindicatele funcţionarilor publici din Parlamentul României şi ale personalului contractual îşi declară solidaritatea deplină cu protestul angajaţilor Secretariatului General al Guvernului, referitor la nivelul salarial scăzut raportat la importanţa atribuţiilor. Aceeaşi situaţie este înregistrată şi la nivelul angajaţilor Parlamentului României al căror cuantum salarial nu a mai înregistrat modificări semnificative, din anul 2017, fiind în medie de 5.500 – 5.700 lei, salariul net.

„La începutul lunii aprilie, am înaintat premierului României o solicitare de majorare a salariilor angajaţilor Parlamentului, solicitare semnată de peste 1.200 de salariaţi şi care încă nu a primit nici un răspuns. Solicităm şi pe această cale prim-ministrului, să manifeste o deschidere onestă la dialog cu reprezentanţii sindicatelor angajaţilor Parlamentului României, în vederea soluţionării urgente a solicitărilor noastre. Decidenţii statului român, dar şi opinia publică, ar trebui să conştientizeze că inechitatea salarială poate genera o scădere a calităţii activităţii legislative desfăşurate de către angajaţii din structurile Parlamentului României, ceea ce poate genera situaţii complicat de gestionat ulterior”, arată comunicatul de presă al acestora.

Controverse în Coaliţie privind salariul minim, majorarea din iulie s-ar putea amâna
Angajaţii Parlamentului României au dovedit respect şi loialitate faţă de instituţia în care îşi desfăşoară activitatea şi au ales să nu pună presiune prin mişcări sindicale de protest, alegând calea dialogului, mai arată sursa citată.

Aceştia reamintesc prim-ministrului Marcel Ciolacu că, în calitate de fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a cunoscut activitatea lor în mod nemijlocit.

Ei mai reamintesc de restricţiile privind desfăşurarea altor activităţi prin care şi-ar putea creşte veniturile. „Totodată, nu trebuie omis faptul că activitatea noastră, deşi extrem de complexă, desfăşurându-se sub o presiune permanentă, nu a generat vreo sincopă, iar acest lucru evidenţiază, în mod indubitabil, nivelul ridicat de profesionalism al colegilor noştri”, conchide sursa menţionată.

Pe documentul mai sus citat apar numele preşedintelui Sindicatului Funcţionarilor Publici din Senatul României Ionuţ Aichimoaie, preşedinta Sindicatului Funcţionarilor Publici din Camera Deputaţilor Alina Grigorescu, preşedinta Sindicatului Personalului Contractual din Senatul României Adriana Manole şi preşedinta Sindicatului Personalului Contractual din Camera Deputaţilor Angela Ghenciu.

EXCLUSIV. Cum se va calcula salariul minim european. Premierul Marcel Ciolacu vine cu explicații pentru români: „Reușește operația, dar pacientul este mort”

Salariaţii din aparatul de lucru al Guvernului au declanşat luni un protest spontan, considerându-se discriminaţi din punctul de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din administraţia publică. Protestul este declanşat ”având în vedere numeroasele întalniri cu reprezentanţii Guvernului României pentru soluţionarea revendicărilor salariaţilor, faptul că, în continuare, angaţaţii din Aparatul de lucru al Guvernului României sunt discriminaţi din punctul de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajaţi din sectorul de activitate ,,Administraţie Publică”.

De asemenea, decizia de a protesta a fost luată după ce ultima întâlnire desfăşurată luni, ”partea guvernamentală a refuzat să corecteze această nedreptate”. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că va avea o discuţie, dacă situaţia o mai impune, cu salariaţii din Guvern care au declanşat luni un protest spotan în faţa Palatului Victoria. Întrebat dacă îşi cunoaşte angajaţii din Cancelaria premierului, având în vedere că unii dintre ei îi reproşează că lucrează de atâta timp şi nu îl cunosc şi nici el pe ei, premierul a răspuns: „Am să fac un teambuilding ca să ne cunoaştem mai bine. Dar vă dau o veste tristă, dacă e vară eu fac la munte, dacă e iarnă fac la mare”.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
O artistă din România, revenire de senzație. Cât câștigă la o cântare
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Directorul FBI, incert privind natura rănii suferite de Donald Trump în tentativa de asasinare
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!