Sucul de portocale este una dintre băturile preferate ale românilor, însă prețul acestuia urmează să crească din mai multe motive.
Seceta a afectat cei mai mari producători din lume, iar prețurile vor crește simțitor. Brazilia este recunoscută ca fiin cel mai mare exportator mondial de suc de portocale, iar lucrurile nu stau deloc bine. Seceta a afectat grav culturile, iar compania de cercetare de piață Fundecitrus estimează că urmează să fie strânsă cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani.
Un raport publicat recent arată că în sezonul care tocmai a început, Brazilia va produce doar 232,4 milioane de cutii de portocale, fiecare cu o greutate de aproximativ 40 de kilograme. Estimativ, procentul este în scădere cu 24%, față de sezonul trecut.
Mai îngrijorător este faptul că producția din acest an ar urma să fie cea mai mică din anul 1988, când au fost produse doar 214 milioane de cutii, potrivit cifrelor date de Fundecitrus.
„Cifra ne-a surprins. Efectele climatice au afectat puternic industria”, a declarat șeful Fundecitrus, Juliano Ayres, în cadrul unui eveniment, conform Reuters.
Citește și: Câtă carne trebuie să consumăm pentru un corp sănătos! Pasionații de grătare au primit o veste proastă
În urma predicțiilor care indică faptul că producția de suc de portocale va fi una slabă, producătorii se așteaptă ca prețurile să crească. În România, se așteaptă ca un pahar de suc proaspăt stors să coste peste 30 de lei. Asta, în condițiile în care un kilogram de portocale pornește de la 10 lei și poate ura în unele magazine și până la 15 lei. În 2022, România a importat peste 85 de milioane de kilograme de portocale.
Recolta slabă de portocale din Brazilia poate veni cu un efect dramatic asupra ofertei mondiale de suc, țara fiind responsabilă pentru aproximativ 70% din exporturile totale.