Guvernul Ciolacu are deja gata măsurile care protejează consumatorii împotriva scumpirilor mascate

Premierul Marcel Ciolacu a adus această practică în atenția publicului, denumind-o "o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor".
Filip Stan
15 mai 2024, 19:05
Guvernul Ciolacu are deja gata măsurile care protejează consumatorii împotriva scumpirilor mascate

Guvernul Ciolacu a finalizat ordinal privind primele măsuri împotriva unei practici înșelătoare tot mai des întâlnite în retail: shrinkflation. Comercianții vor fi obligați să informeze cumpărătorii dacă gramajul produsului a fost schimbat sau nu, astfel încât românii să nu mai achiziționeze produse la același preț, dar cu un gramaj mai mic.

Premierul Marcel Ciolacu a adus această practică în atenția publicului, denumind-o „o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor”. El a descris shrinkflatia ca fiind o scumpire „camuflată” și nejustificată economic, sub un ambalaj similar. Astfel, după anunțul făcut de premierul Ciolacu săptămâna trecută, apar și primele decizii.

Marcel Ciolacu, enervat de produsele vandute la acelaşi preţ, deşi scade cantitatea: „Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic”
Conform unei noi propuneri legislative, comercianții care vând produse preambalate cu cantitatea modificată vor fi obligați să pună un afiș prin care să informeze cumpărătorii despre acest lucru, chiar dacă prețul rămâne același. Afișul trebuie să fie vizibil, lizibil și de aceeași dimensiune cu restul informațiilor de pe ambalaj, pe toată durata perioadei de vânzare a produselor.

Producătorii au început să scoată pe piață produse cu un alt gramaj, mai mic sau mai mare, decât cel prevăzut în actele normative privind plafonarea adaosului comercial. Această practică de shrinkflation a apărut în România cu precădere după ce Guvernul a limitat, la propunerea PSD, adaosul comercial la alimentele de bază ți a evita creșteri de prețuri nejustificate. Măsură s-a constatat a fi foarte eficientă având în vedere că prețurile la unele alimente de bază s-au ieftinit și cu 30%.

„Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent. Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a spus Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: Motorina, din nou mai ieftină decât benzina. Ce preț au carburanții miercuri, 15 mai 2024

Astfel, producătorii au redus subtil gramajul produselor, fără să ajusteze prețurile și, în multe cazuri, ambalajul rămâne neschimbat pentru a evita suspiciuni. Astfel, produsul rămâne la același preț, dar cu o cantitate mai mică, ceea ce afectează direct consumatorii. În cazul produselor din lista cu adaos comercial plafonat, practic produsele sunt scoase de sub reglementările introduse de Executiv.

Limitarea adaosului comercial a dus la unele fluctuații sezoniere ale prețurilor la alimente, dată fiind plafonarea marjei adăugată de comercianți la prețurile stabilite de producători în condiții concurențiale. Insă această măsură a redus speculațiile de pe piață și a contribuit la stabilizarea prețurilor la produsele alimentare. Această politică economică a avut un impact pozitiv asupra temperării inflației generale.

Această practică nu numai că subminează încrederea consumatorilor, dar poate și să le afecteze bugetul. Este important ca autoritățile să continue să monitorizeze aceste practici și să impună reguli clare pentru a proteja interesele consumatorilor și a menține transparența în piață.

Social-democrații consideră că, în contextul incertitudinilor economice și geopolitice externe, este crucial să existe un mecanism de protecție socială care să asigure stabilitatea prețurilor la produsele de strictă necesitate pentru un trai decent.

România preia modelul francez

Aceste reglementări de combatere a shrinkflatiei există și în Franța. Începând din iulie, comercianții francezi vor trebui să afișeze timp de două luni informații referitoare la diminuarea cantității produselor alimentare și a altor bunuri de consum obișnuite, cum ar fi detergentul, care conduce la o creștere a prețului unitar, au anunțat autoritățile franceze.  Retailerii din Franța vor fi obligați să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor este redusă fără o scădere corespunzătoare a prețurilor, în lupta împotriva shrinkflației.

Spynews
Bacalaureat 2024. Subiectele la proba la alegere a profilului. Ce exerciții au avut de rezolvat candidații
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Subiecte biologie BAC 2024, ce le-a picat elevilor. Rezolvare și baremul de corectare pentru proba la alegere a profilului și specializării. Update
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Se suspendă automat permisul 30 zile. ORICINE poate reclama șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Ea este BOMBA care i-a spart casa milionarului român. E cea mai apetisantă AMANTĂ
DailyBusiness
Două zile libere în plus pentru români! Care sunt condițiile pentru a le primi
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Star Matinal. Bianca Drăgușanu, probleme la întoarcerea din vacanță! Prin ce experiență a fost nevoită să treacă vedeta: „A fost o peripeție” / VIDEO
Spynews
Cine este Mahmut Orhan. Povestea celebrului DJ turc
Evz.ro
Situație incredibilă. O tânără și-a dat părinții în judecată. Vaccinul, banii și „traumele”
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest fenomen și cum îl resimt turiștii
Capital.ro
Decizie pentru toți cei cu buletin de identitate. Nu se acceptă în România. Lege fără excepții
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat. Regret enorm" Cum s-a petrecut, de fapt, incidentul
substantial.ro
West Japan Railway Angajează Robot Umanoid pentru Întreținerea Căilor Ferate
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al României! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?