Iaurtul este unul dintre produsele pe care românii îl caută frecvent pe rafturile din magazine, el fiind un mic dejun rapid și sățios. Totuși, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimetare trage un semnal de alarmă asupra efectelor negative pe care produsul le are.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare a vorbit la emisiunea iThink de la Antena 3 despre ingredientele nocive care se regăsesc în unele iaurturi.
Citește și: Ingredientul pe care nu ar trebui să-l mai pui niciodată în ciorbă. Dr. Radu Țincu: Este foarte toxic!
Acesta a subliniat că majoritatea românilor aleg să cumpere iaurtul pe baza prețului, iar asta duce la consecințe nedorite. Alegerea celui mai scăzut preț îi determină pe producători să folosească materii prime de proastă calitate sau chiar să recurgă la metode de falsificare, pentru a menține costurile cât mai reduse.
„Din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către pieire. Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, coloranți, aditivi, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, a spus specialistul.
Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare a dezvăluit că a făcut și un studiu cu un grup de studenți, cărora le-au fost oferite mai multe tipuri de iaurt clasic, industrial și unul produs de un producător mic. Iată ce s-a observat.
”Cu o singură excepție, într-o grupă de 17 studenți, o singură excepție, toată lumea s-a dus către iaurtul industrial. Care nu mai este chiar iaurt, este un produs din lapte, nu este falsificat pe partea aceasta, însă gustul tradițional nu mai este acel gust. Devine foarte cremos, se adaugă lucruri în el care să îl țină cremos, pentru că noi vrem ca iaurtul, atunci când întoarcem borcănelul, să stea în borcan. Așa cere consumatorul, drept pentru care producătorul ne dă un iaurt care stă în borcan. Nu contează că are gelatină, alginat, sau alți aditiv. Pentru că noi cerem asta. Atât timp cât noi cerem asta, vom avea ceea ce cerem”, a declarat Alexandru Cîrîc.