Părintele Calistrat explică motivul pentru care ne împărtăşim cu vin, şi nu cu apă: „Are trei calități divine pe care noi nu le cunoaştem”

Sfânta Împărtăşanie este Taina prin care creştinul se împărtăşeşte cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, care iau forma anafurei înmuiate în vin. Credincioşii obişnuiesc să se împărtăşească în posturile de peste an, dar doar dacă au ţinut postul şi s-au spovedit. Sfânta Împărtăşanie se mai dă, de asemenea, şi celor aflaţi pe patul de moarte.
Alina Costache
19 mai 2024, 06:07
Părintele Calistrat explică motivul pentru care ne împărtăşim cu vin, şi nu cu apă:

Consumul de alcool este una dintre patimile pe care Biserica nu le încurajează, dimpotrivă. În acelaşi timp, însă, alcoolul, anume vinul roşu, este folosit la Sfânta Împărtăşanie. Să fie acesta un paradox?

De ce ne împărtăşim cu vin, şi nu cu apă. Părintele Calistrat: „Are trei calități divine”

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni spune că Sfânta Împărtăşanie se face cu vin şi nu cu apă, deoarece vinul are trei calităţi deosebite.

Oamenii fac abuz, Hristos a făcut din el Mântuire. De ce vinul? Are trei calități divine pe care noi nu le știm. Vinul crește din pământ, se hrănește cu apă și devine sânge Dumnezeiesc. Din ce a fost alcătuit omul? Din apă și din pământ.

Via nu are nevoie de altă întreținere. Omul duhovnicesc prin ce primește dulceața Dumnezeirii? Prin rugăciune, prin lumină, prin căutarea veșnică a luminii, de asta vinul”, a spus părintele Calistrat Chifan în cadrul interviului oferit bzi.ro

Părintele Calistrat reaminteşte de nunta din Cana Galileii, la care Mântuitorul a prefăcut apa în vin, dar şi de Cina cea de Taină, la care tot Mântuitorul le-a oferit Apostolilor Săi această băutură, spunându-le că este sângele Său care se varsă pentru ei.

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat, despre cuplurile în care diferența de vârstă este mare: „Vrei să îi speli izmenele ca să ai de un ruj? Nu simți nici fericire trupească și îți bați joc și de Taina Cununiei”

De ce le oferă Iisus vin Apostolilor la Cina cea de Taină

În plus, duhovnicul subliniază faptul că viţa-de-vie este cultura cea mai accesibilă omului, aşa cum Sfânta Împărtăşanie cu vin şi anafură trebuie să-i fie accesibilă.

Și Iisus când vine la Cana Galileii binecuvântează apa și o face vin, iar acum se duce la Cina de Taină, același pahar cu vin îl ia în mână și spune așa „Beți din acesta toți” și folosește acest element, vinul, pentru că este cultura cea mai la îndemână a fiecărui om de a avea accesibilitate la aceste taine, care să nu poată fi folosit sau traficat în actul de mântuire.

Vinul cum se produce? Curat, din mâna omului. Deci noi nu putem face vin din altceva, este făcut și cu esență, ce cumpărăm noi comercial, din alimentară, dar elementul cel mai simplu pe care ni-l dă pământul este vinul. Omul doar prășește pământul, leagă vinul, iar bobul îl zdrobește, care e simbolul ucenicii, și îl transformă în vin care crește prin puterea fermentației, prin focul pătimirii. Deci ea suportă o transformare, această transformare nu o face omul, ci Dumnezeu”, mai spune părintele Calistrat.

Citeste si EXCLUSIV Părintele Calistrat Chifan îndreaptă un deget acuzator către părinţii care îşi împing copiii pe calea pierzaniei: „Părinţii îi strică. La 14 ani, ei ştiu de femei, băutură, cluburi de fiţe. Sunt cazuri pierdute”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Beyoncé Permite Folosirea Melodiei ‘Freedom’ în Campania Lui Kamala Harris
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!