Cinci polițiști din IPJ Alba au scăpat de un dosar penal pentru fals și înșelăciune, după ce au decontat ilegal contravaloarea unor servicii turistice, prin vouchere de vacanţă, de care nu au beneficiat în realitate. Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba care a efectuat cercetările a considerat că este suficient ca fiecare dintre cei 5 să efectueze 30 de zile de muncă în folosul comunității.
Judecătoria Alba Iulia a constatat „legalitatea şi temeinicia soluției de renunțare la urmărirea penală” dispusă prin ordonanța procurorului din data de 20 februarie 2024. Unul dintre cei 5 este în prezent la pensie.
„Probele administrate în cauză relevă că suspecţii, având calitatea de subofiţeri de poliţie, beneficiau în anul 2020 de decontarea directă de către angajator a contravalorii serviciilor turistice, în limita sumei de 1.450 de lei (ei neprimind vouchere de vacanţă în format scriptic sau pe card). Practic, aceştia plăteau din fonduri proprii contravaloarea serviciilor turistice, apoi, pe baza facturii şi bonului fiscal eliberate de prestator, solicitau decontarea sumei de către angajator.
S-a arătat că, în anul 2020, în baza unor facturi eliberate în fals de către (…), suspecţii au solicitat decontarea serviciilor turistice în sumă de 1.450 de lei de către IPJ Alba, care, în baza documentelor depuse, le-a achitat aceste sume. S-a precizat că, în realitate, din probele administrate (declaraţii de martor, suspecţi, procese verbale de redare a convorbirilor telefonice interceptate) a reieşit că suspecţii nu au fost cazaţi la (…) în perioadele menţionate în înscrisurile depuse.
Mai mult, I.P.J. Alba a comunicat că prejudiciul cauzat de suspecţi a fost reparat integral şi că nu se constituie parte civilă în cauză”, se precizează în încheierea Judecătoriei Alba Iulia, consultată de ziarulunirea.ro
În cazul unuia dintre polițiști s-a reținut doar forma tentativei, pentru că instituția nu a plătit suma solicitată. Cercetările au vizat fapte de instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune și tentativă la înșelăciune.
Reprezentantul societății care a eliberat facturile a declarat că polițiștii nu au fost cazați în structura de cazare pe care o deține. „Judecătorul de cameră preliminară, în raport cu conținutul faptei, cu modul și mijloacele de săvârșire, cu scopul urmărit și cu împrejurările concrete de săvârșire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei și la timpul scurs de la data săvârșirii acesteia, existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia”, se menționează în încheierea Judecătoriei Alba Iulia.
Vouchere de vacanţă 2024. Românii care au primit vouchere de vacanță trebuie să fie foarte atenți la acest aspect. Tichetele nu pot fi folosite pentru foarte mult timp. Dacă nu le consumați la timp, nu veți mai putea beneficia de ele. Iată cât timp sunt valabile.
Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată prin Legea nr. 94/2014, voucherele de vacanță se acordă anual şi se emit doar pe suport electronic, în limita sumelor prevăzute în bugetul anual.
Valoarea tichetelor de vacanță este de 1.600 lei pentru un salariat/an. Acestea sunt valabile un an de la data alimentării pe suportul electronic, aşa că dacă mai aveţi tichete nefolosite de anul trecut, când valoarea era de 1.450 de lei, riscaţi să rămâneţi fără bani dacă nu antamaţi un weekend romantic la munte sau la mare.
Voucherele de vacanță pot fi utilizate numai de beneficiari pe baza actului de identitate și numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate, în caz contrar beneficiarii se pot expune unor amenzi uriașe.
„Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Vânzarea voucherelor de vacanţă este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei. Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei”, transmite Ministerul Turismului.
După ce beneficiarul a primit tichetele, acesta trebuie să le folosească în decurs de un an de la data emiterii. Astfel, românii care au primit tichetele de vacanță trebuie să își aleagă o unitate de cazare din România care se află pe lista partenerilor emitentului voucherelor pe care le-a primit.
După ce și-au găsit unitatea de cazare dorită, beneficiarul trebuie doar să meargă la acea unitate și să plătească cu voucherele de vacanță.
Astfel, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.
„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz.”, a precizat Ministerul Finanțelor.
Voucherele de vacanţă pentru bugetari au o valoare fixă de 1.600 de lei pe an. Aceasta este suma pe care o vei primi în cazul în care lucrezi în regim full-time. Dacă ai un contract de muncă part-time sau lucrezi la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanţă stabilită pentru programul normal de lucru.
Această facilitate se aplică personalului ale cărui salarii lunare nete nu depășesc 8.000 lei. Practic, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei vor beneficia de aceste vouchere.
„Valoarea voucherului de vacanță crește de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectați funcționarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanță, (…) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor”, se arată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 -2026.
Voucherele de vacanţă se pot folosi de la transport și mâncare, la tratament balnear și diverse activități recreative. Dar există unele restricții cu pricire la aceste tichete.
Mai exact, voucherele de vacanţă sunt nominale, deci nu pot fi transferate altcuiva. De aceea nu sunt transmisibile, se folosesc doar pe baza actului de identitate şi nu pot fi vândute. Mai mult decât atât, trebuie ştiut faptul că voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar în cadrul unităţilor HoReCa din România.
Voucherele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care le-ai primit. Așadar, după 12 luni voucherele expiră și nu mai pot fi folosite. De asemenea, voucherele de vacanţă se impozitează cu 10% în luna în care îți sunt înmânate. Cum se realizează impozitarea depinde de politica fiecărui angajator. Poate fi prin virament bancar ori prin reținerea impozitului pe voucherele de vacanță direct din salariul tău lunar.