An de an, mii de români iau decizia de a părăsi meleagurile natale pentru a merge în căutarea unui trai mai bun. Cei mai mulți optează pentru țări precum Italia, Spania sau Germania. Pe lângă un mediu mult mai organizat de lucru și beneficii multiple, nu mai este un secret faptul că salariile sunt cât se poate de atractive peste hotare.
Pentru angajatorii din străinătate, românii sunt o opțiune extrem de convenabilă, iar acum, în această perioadă, cererea pe piața muncii este extrem de mare, deoarece urmează să înceapă sezonul de cules sparanghel. În acest context, agricultorii au mare nevoie de oameni dispuși să muncească cu spor, iar răsplata este pe măsură. Iată câți bani poate câștiga lunar un român care merge la cules de sparanghel în Germania.
Ei bine, pe un site unde se publică adesea oferte de muncă, un anunț pentru culegători de sparanghel în Germania propune un salariu lunar de nici mai mult, nici mai puțin de 3.000 de euro. Salariul este unul uriaș, mai ales că, în urmă cu doar 2 ani, un astfel de loc de muncă era plătit cu un salariu de 1.600 – 1.800 de euro. Acest anunț nu precizează acest lucru, dar de cele mai multe ori, angajatorii din străinătate oferă atât cazare, cât și masă, dar și alte beneficii.
Românii care trăiesc la țară sau au grădini în curte sunt ocupați în această perioadă cu grădinăritul, iar cei care vor să se laude cu reușitele lor își postează recoltele pe rețelele de socializare, fiind în această situație și o femeie care se bucură de prima sa recoltă de sparanghel.
Românca a cules prima sa recoltă de sparanghel, o legumă mai puțin obișnuită în grădinile din țara noastră.
„Azi vreau să împărtășesc cu voi sentimentul meu de bucurie. Anul trecut am plantat 60 stoloni de sparanghel, iar azi am avut prima mea mică recoltă. Eu am de gând să plantez în viitor pentru comercializare”, a precizat autoarea postării pe grupul „Mutat la țară- viața fără ceas”.
Postarea sa a strâns mii de aprecieri și sute de comentarii în care membrii grupului fie cer informații, fie precizează că și ei plantează sparanghel și împărtășesc opinii.
„De unde ați cumpărat stoloni?”, „Are cineva aici în zonă. Trimite și în țară. 4 lei rădăcina, comandă minimă de 30 bucăți”, „Se poate și din sămânță! Am eu de câțiva ani! Semințe găsiți la fitofarmacie!”, „Merită să-l aveți în grădina!”, „Cât durează prin semințe? E plantă perenă?”, „În al doilea an a făcut sparanghel! Rămâne în pământ peste iarnă! Îl am de 7 ani! Super gustos, merită să-l aveți în grădina!”, „Pentru consum propriu cam câți stoloni trebuie?”, „Eu am 8, suficient pentru o familie”, „S-au aclimatizat și în România. Nu mai sunt iernile de altădată. Felicitări, doamnă, încurajarea altor persoane din zone diferite din țară, ar conduce la stoparea migrării forței de muncă în alte țări, și vor apărea în țară la prețuri accesibile”, „La mine sunt la soare, le-am plantat la 15 cm adâncime, am mai acoperit cu mulci de 10 cm să fie cât mai lungi mugurii”, sunt câteva dintre comentariile internauților.