România va continua să susţină Ucraina, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
”O să menţinem ajutorul pe care îl acordăm refugiaţilor ucraineni. Ştiţi foarte bine că vreo 84.000 au rămas pe teritoriul României. Mulţi sunt mame cu copii, cu nepoţii, s-au integrat în sistemul şcolar în limba maternă, indiferent de nivelul de învăţământ”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Premierul Ciolacu a ținut să precizeze că fondurile cheltuite de la bugetul statului pentru refugiaţii din Ucraina au fost acoperite ulterior de Uniunea Europeană.
Citește și: Criza refugiaţilor din Ucraina. O familie a vrut să intre în România cu peste 1,5 milioane de dolari
”Până acum am avut un efort de la bugetul statului, pe urmă decontat prin fonduri europene. România va continua să susţină Ucraina, mai ales în zona umanitară, cum este şi normal. Sperăm să nu mai avem de-a face cu un exod, cum a fost la începutul războiului”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Ucrainenii au fost nevoiți să plece din calea războiului, astfel că, mulți s-au stabilit în România, în timp ce alții au plecat în Polonia, Bulgaria sau alte țări din Europa. După ce rușii au invadat spațiul ucrainean, mulți au fost nevoiti să își ia bagajele și să fugă din calea armelor și a bombardamentelor, care nu s-au încheiat nici în prezent.
Mulți oameni au fugit în țara noastră, țara care i-a primit cu brațele deschise și care le-a oferit o șansă la o nouă viață, și nu numai. Cetățenii ucraineni beneficiază și astăzi de bani din partea statului, cu care să își cumpere mâncare sau să își achite chiririile.
Chiar și așa, Guvernul a decis ca anul acesta, refugiații să nu mai primească atâția bani ca anul trecut.
Cu o datorie de 52% din valoarea PIB-ului, Guvernul a decis să fie mai „blând” cu acordarea de fonduri de la bugetul de stat.
Astfel, refugiații au ajuns să primească mult mai puțini bani.
După mai bine de doi ani de când armata rusă a invadat spațiul ucrainean, mulți dintre ucraineni încă se află pe meleagurile țării noastre, departe de zbuciumul din țara lor.
Statul român a încercat să le facă „vecinilor” noștri șederea cât mai plăcută, așa cum au făcut și multe companii care le-au oferit beneficii și locuri de muncă.
Au primit și servicii medicale gratuite de la clinici sociale, medicamente, dar anul 2024 nu le-a mai adus la fel de multe indemnității ca 2023, respectiv 2022.
„Suma alocată pentru decontarea cazării persoanelor de origine ucraineană în luna ianuarie 2023 a fost de 1.688.480,96 de lei. Suma solicitată pentru persoanele de origine ucraineană în luna ianuarie 2024 a fost de 102.200 de lei”, a transmis ISU Delta, prin intremediul unui comunicat de presă.
La finalul lunii aprilie 2023, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, care este bugetul pe care îl vor primi refugiații, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a fi eligibili.
Din luna mai 2023, o singură persoană primește de la stat 600 de lei pentru mâncare și 750 de lei pentru chirie. În total, primește un ajutor de 1.350 de lei, pe lună.
Înainte de hotărâre, un cetățean ucrainean primea de la statul român 2.100 de lei, acum, însă, diferența se poate vedea clar. Veniturile refugiaților ucraineni care s-au stabilit în România au scăzut cu 750 de lei.
Spre exemplu, o familie formată din 3 persoane primește de la stat 3,800 de lei, bani care să le ajungă pentru cazare și mâncare.
Înainte de decizia amintită anterior, aceeași familie primea, din bani publici, de la fondul de stat, nu mai puțin de 6.300 de lei.