Salariul rușinos pe care îl primesc angajații de la Arhivele Naționale după zeci de ani de muncă: „Nu vă mai spun condiţiile în care lucrăm: mucegai, praf”

Proteste masive în toată țara, în rândul angajaților din Arhivele Naționale, care cer sincronizarea salariului angajaților din provincie, cu cele ale angajaților din aparatul central.
Alina Costache
18 mai 2024, 14:53
Salariul rușinos pe care îl primesc angajații de la Arhivele Naționale după zeci de ani de muncă: „Nu vă mai spun condiţiile în care lucrăm: mucegai, praf”
Salariul rușinos pe care îl primesc angajații de la Arhivele Naționale după zeci de ani de muncă: „Nu vă mai spun condiţiile în care lucrăm”

Ieri a avut loc un protest spontan la nivel național, implicând toate filialele Arhivelor Naționale din întreaga țară. Angajații și-au unit vocea împotriva inegalităților salariale evidente între serviciile județene și aparatul central. Același lucru s-a întâmplat și în județul Mehedinți, unde salariații s-au alăturat colegilor lor din instituțiile similare din România, solicitând echitate și corectitudine în ceea ce privește remunerarea lor.

Citește și: Ce ETNIE are Andreea Mantea. Prezentatoarea nu a ascuns acest adevăr niciodată

Angajații Arhivelor Naționale din cadrul Serviciului Județean Mehedinți au suspendat activitatea la ghișeul de relații cu publicul și au organizat un protest pașnic în fața instituției. Aceștia au cerut respectarea drepturilor salariale, în conformitate cu vechimea lor și au adus în discuție condițiile precare de lucru, insistând pe necesitatea unei recompense financiare adecvate.

„Am 44 de ani vechime. În mână mai iau 22 de milioane, 2.200. Şi minim pe economie făcut din toate sporurile mele”,  a povestit Aurica, angajată la Arhivele Naționale Mehedinți.

Titi, un alt angajat de la Arhivele Naționale Mehedinți, are aceleași probleme legate de bani. În plus, acesta a mai pus în discuție și problema condițiilor în care sunt obligați să muncească.

„Eu, ca referent superior, cu o vechime de 32 de ani de muncă, am un salariu de încadrare de 1.050 de lei, iar salariul net, pe care îl iau cu cinci sporuri incluse în bază, este de 34 de milioane. Ca să nu vă mai spun condiţiile în care lucrăm: mucegai, praf. Toată lumea care vine zice că n-ar sta 5 minute”, spune Titi Popescu, salariat Arhivele Naționale Mehedinți.

Conducerea filialei Mehedinți a Arhivelor Naționale solicită aplicarea Ordonanței 128, care ar elimina discriminarea salarială între angajații aparatului central și cei din structurile teritoriale. Implementarea acestei ordonanțe este văzută ca o soluție pentru a asigura echitatea și corectitudinea în remunerarea personalului din întreaga instituție.

„Această acţiune este o continuare a demersului iniţiat de colegii de la Agenţia de Mediu, ca instituţie bugetară, şi colegii din structurile judeţele ale Arhivelor Naţionale, care au fost omişi din acea ordonanţă 128 şi continuă această discriminare salarială, declanşată de legea 153 pe 2017 cu aplicare de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, în aceeaşi curte cu Arhivele Naţionale, este inechitabil ca să primească salarii sensibil diminuate faţă de cei din aparatul central”, a declarat Marian Pele, director Arhivele Naționale Mehedinți.

Angajații Arhivelor Naționale afirmă că această manifestație este doar începutul unui calendar de proteste planificat să culmineze cu o demonstrație pe data de 23 mai. La acest eveniment, ei vor fi însoțiți de angajații Agențiilor pentru Protecția Mediului și vor protesta împreună în fața Guvernului României, cerând soluționarea problemelor lor salariale și condițiilor de muncă.

Citește și: Oana Ioniță, dezvăluire bombă despre nuntă! Când va ajunge „bebelușa” din nou în fața altarului

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!