Produsele marcă proprie sunt tot mai prezente în magazine. Gama s-a extins de la alimente, la produse de îngrijire, curățenie și mâncare pentru animale și medicamente. Cercetările de piață arată că românii dau un sfert din valoarea unui coș de cumpărături pe aceste produse marcă proprie, chiar și cu 30% mai ieftine.
Inițial, la debutul lor, produsele marcă proprie erau văzute că o alternativă mai ieftină a unor produse deja celebre. Acum, clienții au ajuns la concluzia că dacă sunt mai ieftine, nu înseamnă că sunt și de proastă calitate, astfel că s-au reorientat către produsele marcă proprie.
„În acest moment, din bugetul cumpărătorilor, în medie, se alocă o sumă din ce în ce mai mare pentru mărcile private. Avem cumpărători care alocă până la 35% și peste din bugetul lor pentru mărcile private”, susține Romina Ardelean, reprezentat al unei companii de cercetări de piață, potrivit Știrile ProTV.
Clienții găsesc numeroase produse marcă proprie, de la alimente de bază, precum carne, pâine, lactate și până la produse premium, dar și detergenți, cosmetice sau produse pentru animale. Multe dintre ele sunt naturale, bazate pe plante, foarte sănătoase și pline de proteine.
Ceea nu mulți clienți nu știu și ar aduce un plus pentru aceste produse este că majoritatea lor sunt fabricate în România.
„Volumele se fac din marcă proprie și atunci echilibrează cumva necesarul fabricii de a funcționa la capacitate de 100%. Îți scad cheltuielile fixe cu impact per bucată produs”, explică Marius Tuțu, reprezentant al unei fabrici de produse de panificație ce distribuie cantități importante de produse marcă proprie în magazinele din România.
Tipurile de magazine care au cea mai mare pondere în vânzările de produse tip marcă proprie sunt discounterii, cu mai bine de 60%, și hypermarketurile, cu peste 16%. Inclusiv comercianții non-alimentari se concentrează tot mai mult pe propriile produse, cum ar fi chiar farmaciile.
„Șervețelele de bebeluși se dezvoltă foarte bine pe partea de farmacii. Trendul este în creștere, volumele sunt diferite față de supermarketuri. La farmacii se pune accent și mai mare să fie eco, mai sustenabile produsele”, spune Andreea Rogojanu, reprezentant al unei fabrici de produse de igienă, pentru aceeași sursă.
Prețul mic, cu până la 30% din totalul unui coș de cumpărături, se explică prin faptul că magazinele nu mai investesc în marketing, menit să promoveze produsele ce deja le poartă numele, ambalajele nu sunt foarte complicate, scăzând costurile și pe această ramură, iar fabricarea lor în România este și ea mult mai ieftină. Toate acestea duc la prețuri mai mici la raft și la facilitarea cumpărării.
Citește și: Măsuri pentru diminuarea risipei alimentare. Ce se întâmplă cu alimentele din magazine pe cale să expire