Traian Băsescu, despre trocul dintre România și Ucraina pe sistemul Patriot. Ce crede fostul șef de stat despre înțelegerea cu SUA: „Facem o figură de prostălău Europei”

Traian Băsescu a vorbit despre înțelegerea pe care România încearcă să o facă cu Ucraina în ceea ce privește sistemul de rachete Patriot.
Alina Costache
19 mai 2024, 21:21
Traian Băsescu, despre trocul dintre România și Ucraina pe sistemul Patriot. Ce crede fostul șef de stat despre înțelegerea cu SUA: „Facem o figură de prostălău Europei”
Traian Băsescu, despre trocul dintre România și Ucraina pe sistemul Patriot. Ce crede fostul șef de stat despre înțelegerea cu SUA: „Facem o figură de prostălău Europei”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit despre înțelegerea pe care România încearcă să o facă atât cu Statele Unite ale Americii, cât și cu Ucraina, în schimbul sistemului de rachete sol-aer Patriot.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre sistemul Patriot: „Rusia nu va ataca România, dar o eventuală decizie a României deranjează foarte mult Moscova”

Traian Băsescu, despre trocul dintre România și Ucraina pe sistemul Patriot

Băsescu consideră că retragerea ajutorului oferit de România pentru Ucraina ar fi o greșeală. Referitor la sistemul de rachete Patriot, aproape promis Ucrainei pentru a se apăra de Rusia, fostul șef de stat este de părere că țara noastră nu ar trebui să negocieze nimic, sau cel puțin nu public, având în vedere că ne vom recupera banii pentru un nou sistem de apărare.

„Ar trebui să judece prioritățile CSAT-ul și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau a nu participa la acest efort. Cred că ar fi o mare greseală a României cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor este un plus de risc pentru securitatea natională a României și nu numai. Deocamndată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei. Nu spune nimeni să se dispersese de sistemul operațional. Mai sunt incă 3 sisteme sosite în România care sunt în curs de operaționalizare. Unul să fie trimis în Ucraina și să fie operaționalizat acolo. Deja ucrainenii s-au specializat în operare de sisteme Patriot, operează de mai bine de un an și jumătate, trimise din America, din Germania, din Danemarca. România reușește să fac o figură de prostălău Europei. Ce-i aia să discuți public, să vedem ce primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest Patriot sau nu, în rest negociază tăcut. Păi în Ucraina mor oameni”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu.

Europarlamentarul a vorbit și despre vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă, acolo unde a vorbit cu președintele Joe Biden despre susținerea Statelor Unite ale Americii în situașia candidaturii sale la NATO. După întâlnire, americanii au transmis că nu ăl vor susține pe șeful de stat român. Cu toate acestea, președintele Biden i-ar fi impus lui Iohannis să furnizeze Ucrainei sistemul de rachete, sub formă de obligație a unui stat membru aflat la granița cu țara oropsită.

„Iohannis s-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina. Iohannis a ținut neapărat să facă o vizită în SUA după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo, abia s-a putut vedea cu Blinken și Iohannis, în ambițiile lui, a zis că mă duc și eu să mă primească președintele. Diplomația a reușit să aranjaeze această vizită nedorită de americani, ocazie cu care Iohannis a zis ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar al NATO și nu a primit niciun răspuns, Biden a tăcut. După au venit discuțiile despre flancul estic și Biden i-a zis nu pot să te fac secretar la NATO, dar ia dă tu un sistem Patriot la ucraineni. Există o nevoie, și dacă tot s-a dus neîntrebat drept în gura lupului, lupul i-a zis ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina. Ar fi o greșeală să nu dea curs acestei solicitări, pentru că în Ucraina mor oameni, copii, bătrâni, iar România să stea cu ele neutilizate ar fi o eroare, și politică, și militară. Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina, se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România pentru un sistem patriot. E o mare prostie să pui egal între vizita la Casa Albă și faptul că te girează președintele SUA. SUA are interese și parteneri, din când în când îi primesc la ei acasă, nu doar îi vizitează în deplasări”, a declarat Traian Băsescu la Digi24.

Citește și: Iohannis, despre ajutarea Ucrainei cu sisteme Patriot: „Este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Cred că vom găsi o soluţie”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Un bărbat atacat de urs în Sântioana, județul Bistrița-Năsăud
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!