Șoferii riscă să rămână fără plăcuțele de înmatriculare dacă nu respectă această regulă. Amenda se ridică la 6.600 lei

Inspecția tehnică periodică ( ITP ) este obligatorie pentru toți șoferii. Aceasta are rolul de a garanta că vehiculul este sigur pentru circulație și de a reduce riscul de accidente. Codul Rutier prevede amenzi de 6.600 de lei pentru acei șoferi care circulă pe drumurile publice cu mașini care nu au Inspecția Tehnică Periodică (ITP) efectuată. În plus, șoferii vor rămâne și fără talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului.
Filip Stan
20 mai 2024, 10:20
Șoferii riscă să rămână fără plăcuțele de înmatriculare dacă nu respectă această regulă. Amenda se ridică la 6.600 lei
Amenzi uriașe pentru șoferii care nu dețin acest act

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Actul normativ are ca obiect de reglementare clarificarea unor aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale.

Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h sau vehiculelor lente, vehiculelor cu şenile, tramvaielor şi vehiculelor cu tracţiune animală.

De asemenea, este stabilită efectuarea la şase luni a inspecţiei tehnice periodice ( ITP ) a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere.

De asemenea, legea promulgată de către şeful statului clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.

Citește și: Șoferii s-au săturat de mașinile electrice și se întorc la diesel: „Există mai multe motive”

 

Când trebuie să mergi la ITP dacă ai o mașină mai veche de 10 ani. Defecțiuni din cauza cărora nu treci inspecția

Valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) variază de la 1 la 3 ani, în funcție de vechimea mașinii. Autoturismele noi pot circula 3 ani fără ca proprietarii acestora să aibă obligația de a face ITP-ul. Cele construite înainte de 2012 trebuie să fie inspectate anual.

Potrivit legii, mașinile noi nu trebuie să facă inspecția tehnică decât după 3 ani de la data înmatriculării. După ce au trecut de primul ITP, următorul va trebui făcut mai repede.

Citește și: Vești proaste pentru conducătorii auto! S-a schimbat Codul Rutier. Ce riscă șoferii care vor fi descoperiți cu ITP-ul expirat

Valabilitatea inspecției tehnice la autohevicule mai vechi de 10 ani este de 2 ani. Modul în care se efectuează inspecția nu diferă de cea făcută la mașinile mai noi. Cu toate astea, pot apărea mai multe probleme privind noxele, sistemul de direcție, de frânare sau de iluminare. Dacă vehiculul nu va respecta normele minimale impuse de lege, nu va primi drept de circulație.

Dacă se constată că un vehicul are defecte majore, nu va primi dreptul de circulație și va fi declarat „RESPINS” la ITP. Acesta va fi reprogramat la o nouă inspecție după 30 de zile, timp în care proprietarul are obligația de a remedia problemele, altfel va fi din nou respins.

 

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru septembrie. Când încep să vină ploile și să scadă temperaturile în București
Capital.ro
Inspecție tehnică la patru ani de la prima înmatriculare. Test obligatoriu de verificare tehnică
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
Apar PĂDURI în mijlocul oraşelor. Acești români vor respira un aer mai curat!
Adevarul
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Se schimbă pragul de impozitare a pensiilor. Măsura intră în vigoare în luna octombrie
Ego.ro
SECRET: Ce să pui în zacuscă pentru un gust unic
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Iulia, studenta moartă după operația din Turcia, urmează să fie repatriată! Cum va fi adusă înapoi în țară și de ce familia nu are voie să-i deschidă sicriul
Capital.ro
Elena Udrea e despărțită de Adrian Alexandrov. Ce a făcut tatăl fiicei sale (FOTO)
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Tribunalul Suprem Elvețian analizează recursul Federației Române de Gimnastică privind concursul de sol de la Jocurile Olimpice
MediaFlux
Pensionarii vor primi ACEASTĂ SCRISOARE! Sunt vizate 5 milioane de oameni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...