Românii sunt obișnuiți să consume miere, mai ales pentru că de cele mai multe ori s-a considerat a fi sănătoasă pentru organism. Totuși, medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă cu privire la acest produs din import.
Te-ar putea interesa și Mierea de iarbă neagră din Apuseni devine vedetă în România! Poate vindeca orice tip de afecțiune
Dacă nu știai, mierea din import reprezintă un pericol pentru sănătatea ta, și, totodată, o concurență pentru apicultorii român, susțin organizațiile agroalimentare.
Borcanele cu miere contrafăcută, fără nicio valoare nutritivă ajung pe rafturile supermarketurilor la prețuri ”mici”, însă conținutul lor este un adevărat pericol pentru persoanele care le consumă.
„Mierea de salcâm sau de tei este zahăr, sirop de zahăr. Miere la pet din Ucraina. Până ajunge OPC-ul (Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului) să verifice, să testeze și să amendeze(…) durează. Nu zic că nu amendează, dar nu pot fi retrase imediat cum apar. Omul cumpără, se duce acasă și vede că a luat zahăr caramelizat în loc de miere de albine. Noi am cerut, recent, Comisiei Europene să nu ne mai „sacrifice”, pentru că vom ieși să protestăm. Să termine cu importurile astea, dacă nu se ține calitate. Cerem măsuri urgente”, a declarat Constantin Pavel, apicultor, membru activ în Asociația Crescătorilor de Albine, conform Ziare.com.
Mai mult decât atât, președintele Federației PRO AGRO, Ionel Arion, spune că mierea este unul dintre cele mai falsificate produse alimentare.
Din nefericire, cantitatea de miere care nu respectă standardele sanitar-veterinare, fiind contrafăcută, ajunge în România din țări ca Ucraina, China sau Vietnam.
„Ne confruntăm cu aceste alimente contrafăcute. Se vinde sirop de zahăr, melasă, din China, Ucraina, Vietnam. Dar sunt mult mai multe produse falsificate, nu doar mierea. Din acest motiv noi am făcut propuneri la ANPC pentru etichetarea corectă a produselor, pentru că este necesar să știm ce consumăm”, a menționat președintele PRO AGRO, Ionel Arion.
Potrivit datelor Comisiei Europene, cantitatea de miere exportată de Ucraina a crescut gradual în ultimii ani, însă o eventuală restricționare a importurilor din Ucraina, ar da „liber” importurilor din China, statul catalogat cel mai mare producător de miere din lume.
Astfel că, interzicerea totală nu ar fi soluția, ci verificarea trasabilității la vamă sau limitarea importurilor, susțin reprezentanții apicultorilor din România.
În primele trei luni ale anului 2024 au crescut față de același interval al anului precedent, dar diferența nu este semnificativă față de 2023.
Anul acesta în lunile ianuarie-martie, au intrat în țară 919 tone de miere ucraineană, iar anul trecut, 650 de tone.
Astfel, rezultă o creștere de 269 de tone, în primul trimestru al anului 2024.
La raft, un borcan de 800 ml cu miere polifloră se vinde la 9 – 15 lei, ceea ce este imposibil să reflecte costul real al unui produs de calitate, așa cum se întâmplă în cazul mierii autohtone, pentru care apiculturii plătesc sute de euro doar pentru testarea produsului, lucru care se reflectă în prețul final, cel pe care îl plătește consumatorul final, spun reprezentanții apicultorilor din România.
Astfel, pentru a combate fenomenul „mierii falsificate” ar fi necesar să se interzică vânzarea sortimentelor de „miere” din mai multe țări, deoarece vameșii nu pot urmări trasabilitatea.
Mai mult decât atât, ar fi necesară includerea mierii autohtone în programe alimentare, spun oficialii asociației.
Printre altele, ar fi necesară includerea mierii autohtone în programe alimentare, așa cum s-a tot promis, spun oficialii asociației crescătorilor de albine.
Nutriționista Adela Tudor spune că mierea din comerț este ”un pericol ascuns”.
„Nu cred că este doar zahăr, sirop de zahăr, pot fi mai multe ingrediente care să simuleze componența mierii de albine. La prima vedere, poate nu ne dăm seama. Dar zahărul înghițit pe post de miere are efectul invers al consumului de miere: diabet, colesterol, risc de boli cardiovasculare, acestea sunt efectele zahărului, chiar și mascat.
Cea care ar proveni din China ar conține și o masă de substanță care ar proveni din plastic, ceea ce este otravă, în mod clar. Eu le recomand oamenilor să consume miere de înaltă calitate. Noi, românii, nu avem această cultură de consum, dar pentru mine, din punct de vedere nutritiv, curativ, mierea este unul dintre cele mai curate alimente, cu rol vindecător. E păcat să ajungem să ne batem joc de acest aliment miraculos”, a subliniat nutriționista Adela Tudor pentru sursa menționată anterior.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, România ocupă, în prezent, locul al doilea în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,395 milioane, iar la producție se află pe locul al treilea.
Te-ar putea interesa și Ce este spuma albă din borcanele cu miere, de fapt. Detaliul la care să fii atent când o cumperi
La nivel național sunt înregistrați peste 37.000 de apicultori. Pentru a nu fi afectați de importurile de miere din Ucraina, Ministerul Agriculturii oferă 5 euro/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor este 12 milioane de euro.