Persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile corect pot intra în vizorul inspectorilor ANAF de la 1 iulie 2024, când banii din surse neidentificate pot fi impozitați cu 70%.
Legea se va aplica de la 1 iulie, însă nu vizează momentul obținerii veniturilor și nici pe cel al începerii controlului, ci momentul emiterii deciziei de impunere.
Unitățile teritoriale ale fiscului avertizează cu privire la modificarea legislativă care prevede că averile care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 70%, potrivit Hotnews.
”Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor. În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16%, doar cu 6% mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți, fapt care nu este de natură a conduce la echitatea impunerii și conformarea voluntară.
Sancționarea activităților neînregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferențele din zona evaziunii fiscale.
Ca urmare, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale (1 iulie 2024), în vederea conformării, contribuabilii au oportunitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente acestora, evitând situația încadrării acestora în categoria de risc fiscal, cu consecința impunerii cu o cotă de impozitare majorată și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora” se arată într-o asemenea informare.
Experții recomandă ca persoanele fizice vizate deja de controale să ia măsuri pentru a urgenta finalizarea lor înainte de 1 iulie.
Impozit de 70% pentru românii care nu își declară veniturile: suplimentar, potrivit Legii 296/2023, cei care nu îşi declară corect veniturile riscă și dobânzi şi penalităţi de nedeclarare de 0,02%, respectiv 0,08% pe zi de întârziere.
Prevederile nu par însă juste și clarificările ar putea veni în instanță, măsura în sine fiind percepută drept o modalitate indirectă de confiscare a proprietății private.
Potrivit noii reforme fiscale, românii care au venituri nedeclarate ar putea fi taxați cu 70%, potrivit noii reforme fiscale. Primii vizați ar putea fi proprietarii imobilelor închiriate fără contract.
Noua reformă fiscală i-ar putea taxa la sânge pe românii care au venituri nedeclarate. Potrivit documentului, cei care nu și-a declarat veniturile la stat ar putea fi impozitați cu 70%. Noul cod fiscal ar urma să fie implementat de la 1 iulie.
Deși această măsură este în stadiul de proiect, e posibil ca primii vizați să fie proprietarii care dau în chirie locuințe, fără întocmirea unui contract. Unul dintre motivele pentru care românii nu declară aceste venituri la stat este birocrația.
ANAF își deschide magazin online! Care este procedura achiziționării obiectelor confiscate de Fisc
Noul cod fiscal adaugă la articolul 17 impozitarea de 70% a veniturilor neidentificate. În România este, însă, dificilă definirea a ceea ce înseamnă „venituri nedeclarate”, de aceea autoritățile s-ar putea îndrepta către contractele de închiriere.
Potrivit statisticilor oficiale, procentul locuințelor închiriate nefiscalizate este de aproximativ 90%. Pe lângă birocrație, un al motiv pentru care românii evită declararea veniturilor este acela că statul își însușește o bună parte din sumă, ca contribuție pentru sănătate.
În ceea ce privește birocrația, în alte state europene, aceste contracte se fac prin simpla declarare a lor, iar statul taxează proprietarii până când aceștia declară, pe propria răspundere, că nu mai au acel contract de închiriere.
În România, în fiecare an proprietarii sunt obligați să meargă la fisc pentru a completa o declarație fiscală. În cazul în care contractul de închiriere se face în valută, aceasta presupune și mai multă bătaie de cap pentru proprietari.