Unii grădinari apelează la un truc ingenios pentru a stimula răsadul de ardei să dezvolte frunzele și ramurile laterale. Aceștia rup prima floare de la ardei pentru ca ea să crească sănătos și puternic. Metoda asigură absorbția de apă și nutrienți. Totodată, acest lucru face recolta să fie mult mai bogată.
Citește și: Cel mai picant ardei iute din lume, inclus în Cartea Recordurilor. Ce pățește cel care îl mănâncă
Și bunicii noștrii foloseau acest truc, în special pentru răsadurile cultivate în condiții de stres și sunt de părere că ruperea primei flori ajută la protecția plantei, mai ales dacă este tânără și nu este suficient de sănătoasă.
Acest truc îi dăvoie răsadului de ardei să se consolideze, iar ulterior să producă roade. De asemenea, dacă ai o grădină mică, ruperea primei flori poate să controleze dimensiunea și forma ardeiului.
Ardeiul este bogat în fibre și se numără printre alimentele care au un aport caloric scăzut și gras, mai ales dacă este gătit pe grătar sau la cuptor. Pentru o masă sățioasă, ardeiul este un aliment perfect.
Citește și: Care este diferența dintre ardeii roșii, galbeni și verzi. De ce unii sunt mai scumpi
Fibrele din compoziția sa previn constipația și indigestia, datorită proprietăților laxative. Această legumă stimulează secreția gastrică și are efect antibiotic, dar și analgezic. Ardeiul conține Capsaicină, care are rolul de îmbunătăți sănătatea organismului. Potrivit specialiștilor, acesta conține substanțe antioxidante și vitaminele C, E și A care pot reduce nivelul de colesterol.
Cu ce să stropești ardeii
Culturile de ardei trebuie întreținute constant pentru fructificare. Astfel, ardeii preferă temperaturi între 25 – 28 de grade C ziua și 18 – 19 grade C noaptea, o umiditate a aerului de 70 – 75%, a solului de 69 – 70%, dar și suficientă lumină, fără penumbră.
Calciul trebuie sp fie nelipsit, deoarece fără el, fructele care sunt pe plantă, chiar și cele care abia încep să apară, vor începe să se îmbolnăvească de putregaiul apical.
Astfel, este util să stropești ardeii cu o soluție de 0,2% de azotat de calciu sau chelați de calciu (50 ml la 10 litri de apă). Soluția de azotat de calciu poate fi aplicată sub rădăcina plantelro într-o cantitate de la 20 g la 10 litri de apă. Este recomandată tratarea plantelor cu chelați de microelemente, amnioacizi și betaine, preparate care se găsesc la magazinele care vând produse fitosanitare.