Salariul minim creşte la 3.700 de lei. Discuţii cruciale la Guvern, se schimbă formula de calcul

A apărut documentul care schimbă modul de calcul al salariului minim pe economie! Noua formulă va ține cont de rata inflației, dar și de productivitatea muncii, însă sindicatele atrag atenția că formula se bazează doar pe prognoze.
Filip Stan
22 mai 2024, 10:38
Salariul minim creşte la 3.700 de lei. Discuţii cruciale la Guvern, se schimbă formula de calcul
Marcel Ciolacu dezvăluie obiectivul Guvernului privind salariul minim în România. Suma menţionată de premier

Salariul minim va fi modificat după o nouă formulă. Documentul va fi discutat joi la Palatul Victoria, atunci când premierul Marcel Ciolacu va discuta cu patronatele și sindicatele despre creșterea salariului minim pe economie. Venitul ar urma să crească la 3.700 de lei, însă nu se știe dacă în iulie sau în septembrie. Patronatele au semnalat că nu își permit majorarea, mai ales că facilitatea fiscală de 200 de lei ar putea fi eliminată.

Conform noii formule, salariul minim va ține cont de rata inflației și de productivitatea muncii. Această modificare este menită să ajusteze mai eficient salariul minim la condițiile economice actuale. Totuși, sindicatele atrag atenția că formula se bazează doar pe prognoze, ceea ce poate introduce incertitudini în calculul final.

Ce se întâmplă cu salariul minim. Vestea așteptată de milioane de români

Documentul va fi discutat joi la Palatul Victoria, în cadrul unei întâlniri între premierul Marcel Ciolacu, patronate și sindicate, acolo unde se va dezbate creșterea salariului minim pe economie. Conform propunerii, venitul minim ar urma să crească la 3.700 de lei. Însă, există încă incertitudini privind momentul exact al implementării acestei creșteri, fie în iulie, fie în septembrie.

document-2024-05-22-27152691-0-proiect-privind-salariul-minim-brut

Patronatele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a susține această majorare, mai ales în contextul în care facilitatea fiscală de 200 de lei ar putea fi eliminată. Aceste schimbări ar putea pune presiuni suplimentare asupra angajatorilor, care deja se confruntă cu diverse provocări economice.

Discuțiile de mâine vor fi cruciale pentru stabilirea unei direcții clare privind viitorul salariului minim pe economie și impactul acestuia asupra pieței muncii din România.

Exemplul I: În condițiile în care salariul minim brut este în prezent la 3.300 de lei, prin formula propusă ar rezulta un salariu minim brut de 3.581 de lei.

  • Prin aplicarea pragului de referință de 50% salariul minim brut ar fi de 3.784 de lei, iar dacă se va aplica un prag de referință de 52% ar ajunge la 3.935 de lei.

Exemplul II: În condițiile în care salariul minim brut va fi majorat la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, prin formula propusă ar rezulta un salariu minim brut de 3.963 de lei.

  • Prin aplicarea pragului de referință de 50% salariul minim brut ar ajunge la 4.121 de lei, iar dacă se va aplica un prag de referință de 52% ar rezulta un salariu minim brut de 4.285 de lei.

Salariul minim european. Varianta de majorare

Directiva UE 2041 din 19 octombrie 2022 prevede mod de calcul orientativ cu 50% din salariul mediu brut.

”Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național”, prevede documentul.

Marcel Ciolacu dezvăluie obiectivul Guvernului privind salariul minim în România. Suma menţionată de premier

PSD menționează că majorarea salariului minim la 3.700 de lei, anunţată pentru data de 1 iulie 2024, ”va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană”.

Din 1 ianuarie 2025, salariul minim brut ar urma să ajungă la circa 4.120 de lei pe lună, potrivit unor calcule ZF. Salariul mediu brut pe ţară ar urma să fie de 8.241 de lei pe lună din 2025. Creşterea salariului minim de la un an la altul ar fi astfel de 25%.

 

Liderul BNS: De regulă, predicțiile nu se prea adeveresc. Vrem să știm ce putem cumpăra cu salariul minim

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, susține că a propus modificări la această formulă de calcul a salariului minim.

  • „Am sesizat în primul rând că toate elementele se bazează pe prognoze și s-a dovedit că din păcate există mari vulnerabilități pe prognoze și indicatorii care sunt anunțați la prognoza din toamnă, după 4-5 luni constatăm că sunt complet aiurea.
  • Le-am spus că dacă vor să rămână pe indicatori prognozați, va trebui ca periodic sau după închiderea anilor bugetari, când avem lucrurile în clar, atunci când reintroducem în formula de calcul predicțiile pentru următorul an de zile, să venim și cu corecțiile, pentru că de regula predicțiile nu se prea adeveresc”, a declarat Dumitru Costin.

Al doilea aspect semnalat de BNS este acela că există o Directivă a UE care cere să ții cont de puterea de cumpărare a salariului minim, lucru care nu s-ar respecta în forma acestui proiect de act normativ.

  • „Noi considerăm absolut insuficientă referirea la indicele prețurilor de consum și vrem o legătură directă între salariul minim și coșul minim de consum. Vrem să știm ce putem să cumpărăm cu salariul minim.
  • Am cerut reinstituirea acestui instrument – un coș minim de consum pe care să-l lucrăm în urmatoarele 2 luni de zile ca structură, bunuri și servicii, pe care să-l modelăm cu impactul prețurilor”, a precizat liderul BNS.

Pentru a coordona procesul de stabilire și actualizare a salariului minim, BNS a propus și instituirea unui Consiliul de Coordonare Științifică, din care să facă parte și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'